Numărul cazurilor de Covid din Europa a depășit pragul de 60 de milioane de la începutul pandemiei, arată o statistică a

Vaccinare anti-Covid in ItaliaFoto: Antonio Balasco / Alamy / Profimedia Images

Organizației Mondiale a Sănătății.

”Sfârșitul pandemiei este încă dincolo de orizont și, din păcate, până în prezent în regiunea europeană au fost peste 1,2 milioane de decese provocate de Covid. Este important ca țările să-și continue eforturile combinate pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile și pe cele care se află în situație de risc”, a spus Dr Dorit Nitzan, președinte regional OMS.

Acesta a astras atenția că acoperirea vaccinală în rândul grupurilor prioritare de populație variază foarte mult între statele membre și este încă foarte scăzută în câteva țări la persoane cu vârsta de peste 60 de ani, lucrători din domeniul sănătății, persoane care locuiesc în unități de îngrijire pe termen lung și cei cu comorbidități.

”Deoarece vaccinurile s-au dovedit eficiente în prevenirea formelor grave de boală și a deceselor, mai multe cazuri în aceste grupuri prioritare vor însemna mai multe spitalizări și decese. Deci, trebuie să ne vaccinăm urgent toate grupurile prioritare”, a spus Nitzan.

„Pentru ca pandemia să se termine, trebuie să extindem rapid vaccinările în mod echitabil în toate țările, inclusiv sprijinirea producției de vaccinuri, după caz, și distribuirea dozelor, după caz, pentru a proteja populația vulnerabilă din fiecare țară.

El a mai atras atenția că vaccinarea trebuie dublată de continuarea respectării măsurilor sociale și de sănătate publică, inclusiv testarea, secvențierea, izolarea și carantina, pe lângă spălarea mâinilor și purtarea unei măști și menținerea distanței fizice în locuri aglomerate.