Consilierul de la Casa Albă pentru lupa împotriva Covid-19, Anthony Fauci, a declarat duminică că nu crede că Statele Unite vor suferi restricții suplimentare, chiar dacă „situația se va deteriora” din cauza unei „epidemii a celor nevaccinați”, potrivit AFP.

Anthony FauciFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

La câteva zile după revenirea la purtarea măștilor în interior pentru persoanele vaccinate și în mijlocul focarului variantei Delta, Anthony Fauci a fost liniștitor în timpul unui interviu la canalul ABC, considerând că este puțin probabil ca Statele Unite ”să se întâlnească din nou cu o situație ca iarna trecută".

„Nu cred că vom vedea carantină”, a spus el.

În ciuda tuturor, „situația se va deteriora”, a calificat imunologul, referindu-se la „o epidemie a celor nevaccinați”.

„Soluția este să fii vaccinat, caz în care toate acestea nu s-ar întâmpla”, a continuat Anthony Fauci, lăudând eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid-19 care „previn îmbolnăvirea gravă” și astfel „spitalizarea sau poate chiar moartea” .

„Cu toate acestea, atunci când persoanele nevaccinate se infectează, măresc dinamica epidemiei, care afectează în cele din urmă pe toată lumea”, a explicat el.

„Vaccinurile sunt incredibil de eficiente, chiar și împotriva (variantei) Delta”, a confirmat Francis Collins, directorul Institutului Național de Sănătate (NIH) de pe CNN.

Noile restricții sunt explicate de faptul că vaccinații par să fie în cele din urmă „capabili să fie contagioși”, dar servesc „în principal pentru a proteja pe cei nevaccinați”.

Aproximativ 60% dintre adulții americani sunt vaccinați, dar există diferențe mari între nord, în general mai bine imunizat, iar sudul, mai reticent.