Șefa moașelor din Anglia și-a îndemnat colegii să încurajeze femeile însărcinate să se vaccineze împotriva Covid-19, după un studiu al Universității Oxford care a arătat agravarea simptomelor lor cu varianta Delta, potrivit BBC și AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vaccinul Covid-19 vă poate menține în siguranță și în afara spitalului dvs., bebelușului și celor dragi”, a marturisit Jacqueline Dunkley-Bent, șefa moașelor din Anglia, în timp ce o proporție slabă de femei însărcinate au fost vaccinate până acum.

Într-o scrisoare deschisă trimisă vineri surorilor sale și femeilor în cauză, ea „a solicitat femeilor însărcinate să ia măsuri pentru a se proteja pe ei înșiși și pe bebelușii lor”, subliniind că „vaccinul salvează vieți”.

Avertismentul vine după publicarea săptămâna trecută a unui studiu „îngrijorător” de la Universitatea Oxford, care arată că 99% dintre femeile însărcinate internate în spital cu virusul nu au fost vaccinate și „una din zece gravide spitalizate necesită îngrijiri intensive”.

„Este o veste foarte bună că atât de puține femei însărcinate vaccinate au fost internate în spital cu Covid-19”, a spus profesorul Marian Knight, șefal studiului, considerând „oricât de deranjant să observăm că internările în spital ale femeilor însărcinate din cauza Covid- 19 sunt în creștere și că par a fi afectate mai grav de varianta Delta”.

Potrivit acesteia, 200 de femei însărcinate au fost internate în spital cu coronavirus numai în ultima săptămână.

În total, de la începutul pandemiei și până pe 11 iulie, 3.371 de femei însărcinate au fost internate în spital cu simptome ale bolii. Severitatea stării lor a fost accentuată odată cu varianta Delta, detaliază studiul, care încă nu a fost evaluat de către colegi.

„Risc mai mare de îmbolnăvire pentru gravide”

Întrebată despre acest lucru la începutul săptămânii, Kate O'Brien, ofițerul OMS pentru vaccinuri, a spus că există un „risc mai mare” de a contracta o formă severă a bolii atunci când sunteți gravidă.

„Și acest lucru este cu atât mai adevărat la sfârșitul sarcinii, când aveți burta mare și capacitatea pulmonară este redusă datorită volumului pe care îl purtați”, a spus ea într-o sesiune de întrebări și răspunsuri dacă femeile care alăptează pot fi vaccinate.

În Regatul Unit, femeile însărcinate pot primi vaccinul de la mijlocul lunii aprilie de la Pfizer-BioNtech sau Moderna, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi (RCOG), precum și Colegiul Regal al Moașelor care le sfătuiesc să facă acest lucru cât mai curând posibil.

Potrivit datelor de la English Health Service (PHE) publicate pe 22 iulie, acum sunt 51.700 care au primit prima doză, iar 20.600 a doua. Acest lucru este departe de cele 606.500 de femei gravide identificate în Anglia în 2020-2021 de medicul curant, spune BBC.