Autorităţile din Italia, care se pregătesc să reintroducă de săptămâna viitoare restricţii anti-coronavirus, pe fondul propagării variantei Delta, au în vedere totodată să ordone plafonarea preţurilor la testele de Covid-19, pentru ca acestea să devină mai accesibile.

Testare coronavirus ItaliaFoto: Alberto Cattaneo/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Secretarul de stat pentru sănătate Andrea Costa a declarat vineri pentru postul privat La7 că ordinul la care lucrează comisarul extraordinar pentru criza sanitară stipulează un preţ maxim de 6 sau 7 euro pentru un test, scriu DPA și Agerpres.

În prezent, majoritatea italienilor plătesc circa 22 de euro pentru un test rapid, în farmacii.

Regiunile italiene sunt gata să contribuie la scăderea preţurilor la aceste teste, a menţionat Costa.

Restricţiile ce urmează să intre în vigoare din 6 august constau în necesitatea prezentării unui rezultat negativ la un test nu mai vechi de 48 de ore la intrarea în restaurante, evenimente sportive desfăşurate în interior sau muzee.

Aceste măsuri au stârnit în ultimele zile proteste ale antreprenorilor din industria ospitalităţii şi ale oponenţilor politicii guvernamentale, în marile oraşe, şi este de aşteptat ca aceste proteste, majoritatea neautorizate, să continue zilele următoare.

Potrivit ultimelor date ale Institutului naţional de sănătate (ISS) din Italia, varianta Delta a noului coronavirus, identificată mai întâi în India în decembrie 2020 şi considerată şi mai contagioasă, reprezenta la 20 iulie 94,8% din cazurile de contaminare raportate în Italia, în condiţiile în care pe 22 iunie acest procent era de 22,7%, a consemnat Reuters.

În Italia, aproape 59% dintre persoanele cu vârsta peste 12 ani erau vaccinate cu schema completă, iar 10% aşteptau a doua doză, conform cifrelor publicate vineri.