Thailanda a pus capăt experimentului „Phuket Sandbox”, menit să permită relansarea turismului, după doar 30 de zile, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul thailandez lansase pe 1 iulie un plan numit „Phuket Sandbox” și a deschis insula Phuket pentru turiștii internaționali ce au fost vaccinați împotriva COVID-19, eliminând obligativitatea intrării în carantină a acestora la sosire.

Însă autoritățile au anunțat vineri, 30 iulie, că vor izola insula de restul țării, măsura urmând să intre în vigoare de la 3 august.

Ca parte a experimentului „Phuket Sandbox” turiștii erau scutiți de cerința de carantinare cu condiția să rămână în Phuket timp de cel puțin 14 zile înainte să li se permită să călătorească înspre alte părți ale țării.

Tuturor turiștilor li se cerea de asemenea o serie de documente, printre care un certificat de sosire, dovada vaccinării și un test RT-PCR negativ.

Dar noua măsură le interzice călătorilor din alte provincii thailandeze să intre în Phuket, chiar dacă sunt de acord să rămână pe insulă cele două săptămâni obligatorii, potrivit Bangkok Post.

Turiștii internaționali care sosesc direct în Phuket vor rămâne însă în mare parte neafectați, conform agenției Reuters, ceea ce înseamnă că noua regulă este practic echivalentă cu izolarea insulei de restul țării.

Criză sanitară în Thailanda

Directorul general al Departamentului de Control al Bolilor din Thailanda (DDC) a afirmat că situația din Phuket va fi monitorizată timp de două săptămâni înainte de a decide dacă experimentul „Phuket Sandbox” va fi relansat în parametrii inițiali.

Sistarea experimentului turistic vine în contextul creșterii vertiginoase a numărului de noi infecții cu coronavirusul (17.669 pe 29 iulie) și a lentorii campaniei de vaccinare. Thailanda și-a imunizat anti-Covid doar 5,6% din populația totală.

În Phuket însă situația este radical diferită: peste 60% din populația insulei a fost vaccinată împotriva COVID-19 până la jumătatea lunii iulie, potrivit agenției Bloomberg.

Statele Unite au anunțat pe 29 iulie că vor trimite 2,5 milioane de vaccinuri anti-Covid autorităților din Thailanda și Cambodgia, fiind așteptat ca 1,5 milioane de doze ale vaccinului Pfizer să ajungă la Bangkok vineri.

Însă Thailanda se confruntă deja cu o criză sanitară, spitalele fiind în pragul colapsului, o parte a pacienților spitalizați cu COVID-19 în Bangkok fiind evacuați în afara capitalei thailandeze cu trenul.

Autoritățile thailandeze au raportat 561.030 de infecții cu coronavirusul de la izbucnirea pandemiei, aproape 186.000 din acestea fiind cazuri active. Țara a înregistrat de asemenea 4.562 de decese cauzate de COVID-19, potrivit datelor worldometers.

REFERINȚĂ: