Ar trebui copiii vaccinați împotriva coronavirusului? Ce spun datele științifice

de S.J.     HotNews.ro
Miercuri, 28 iulie 2021, 7:43 Actualitate | Coronavirus


Copil vaccinat impotriva coronavirusului
Foto: Roman Lacheev / Alamy / Profimedia Images
Unele țări, printre care și România, au început deja vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârsta de peste 12 ani în timp ce altele analizează posibilitatea imunizării și celor mai tineri de atât, context în care prestigioasa revistă Nature face o analiză a datelor științifice privind măsura.

Pe 19 iulie specialiștii care consiliază guvernul britanic au recomandat amânarea imunizării anti-Covid a majorității tinerilor cu vârsta de sub 16 ani, citând ratele foarte scăzute privind dezvoltarea unor forme grave ale COVID-19 în această categorie de vârstă.

Însă alte țări, printre care Statele Unite, Israel, Franța, Italia, Elveția și România, au demarat imunizarea anti-Covid și în rândul tinerilor în timp ce altele speră să o facă în curând, după ce vor avea suficiente doze de vaccinuri pentru a putea face asta.

Iar în Statele Unite Administrația pentru Medicamente și Alimente (FDA) a anunțat deja că imunizarea copiilor cu vârsta de sub 12 ani ar putea începe din prima jumătate a acestei ierni.

Este necesară vaccinarea anti-Covid a copiilor?


Încă din primele zile ale pandemiei unii părinți au fost mai liniștiți știind că SARS-CoV-2 provoacă forme mai puțin grave ale bolii COVID-19 în rândul copiilor decât printre adulți.

Însă unii copii dezvoltă forme grave ale bolii și pericolul „long Covid” (Covid de durată) - o paletă de simptome debilitante care pot dura luni de zile chiar și după o formă ușoară a bolii - este suficient pentru mulți medici pediatri pentru a recomanda vaccinarea împotriva coronavirusului pe cât de rapid posibil.

„Am petrecut pandemia având grijă de copii într-un spital pentru copii”, afirmă Adam Ratner, un pediatru de la Universitatea New York specializat în boli infecțioase. „Nu am văzut la fel de mulți [pacienți] ca în partea adulților însă suficienți copii au fost destul de bolnavi”, relatează acesta.

Însă în Marea Britanie specialiștii care consiliază guvernul au recomandat ca doar adolescenții care sunt vulnerabili din punct de vedere clinic, sau locuiesc cu adulți vulnerabili, să fie vaccinați împotriva coronavirusului deocamdată.

Formele severe ale bolii, decesele și chiar Covid de durată sunt rare în rândul adolescenților și copiilor și în numeroase țări aproape toți adulții vulnerabili vor fi imunizați cu schema completă a unui vaccin împotriva coronavirusului, declară medicul pediatru Adam Finn de la Universitatea Bristol.

Dar unii medici pediatri sunt îngrijorați cu privire la ceea ce se va întâmpla cu copiii care contractează coronavirusul SARS-CoV-2 și un alt virus comun, ca de exemplu virusul respirator sincițial - care este una dintre cele mai comune cauze ale răcelii dar care uneori poate provoca probleme respiratorii mai severe la copiii tineri.

Măsurile stricte de carantină au dus la evitarea acestei probleme în unele regiuni însă odată cu relaxarea măsurilor sanitare deja există semne că numărul de copii care contractează virusul respirator sincițial este în creștere, afirmă Danilo Buonsenso, un pediatru de la Spitalul Universitar Gemelli din Roma.

„Nu știm deocamdată care va fi povara co-infecțiilor asupra copiilor când vom avea o circulație masivă a virusurilor de rutină și a Covid”, spune acesta.


FOTO: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images

Este vaccinarea copiilor sigură?


Câteva vaccinuri anti-Covid au fost testate deja pe tineri cu vârsta de peste 12 ani, printre acestea numărându-se vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna.

China a anunțat la rândul ei că și-a testat vaccinurile Sinopharm și Sinovac în rândul tinerilor din categoria respectivă de vârstă și că a început să le administreze. Alte date privind două vaccinuri dezvoltate în India sunt așteptate în curând.

Până acum vaccinurile anti-Covid par sigure pentru adolescenți și unele companii au demarat testarea clinică a lor în rândul copiilor cu vârsta de peste 6 luni.

În Israel și Statele Unite a apărut o potențială legătură între vaccinul Pfizer și inflamații ale inimii - afecțiuni cunoscute ca miocardită și pericardită - după ce acestea au început imunizarea anti-Covid a tinerilor.

Însă cercetătorii nu au stabilit deocamdată cu certitudine că vaccinul cauzează aceste inflamații.

Majoritatea persoanelor afectate s-au vindecat și datele sugerează că riscul de a dezvolta aceste afecțiuni este „extrem de scăzut” - în jur de 67 de cazuri la un milion de rapeluri în rândul tinerilor de sex masculin cu vârsta între 12 și 17 ani și 9 cazuri la un milion de adolescente de sex feminin din aceeași categorie de vârstă.

Cum va afecta vaccinarea copiilor și a adolescenților cursul pandemiei?


Malta și-a imunizat cu cel puțin o doză a unui vaccin anti-Covid aproape 80% din populație și cu schema completă peste 70% - una dintre cele mai ridicate rate ale vaccinări din lume - și a demarat inocularea adolescenților cu vârsta de peste 12 ani.

În această țară decizia de a vaccina tinerii a fost influențată, printre altele, de structura apropiată a familiilor într-o societate în care adolescenții adesea intră în contact cu părinții, afirmă David Pace, specialist în pediatrie la Universitatea Maltei din Msida.

„La nivelul populației, adolescenții vaccinați ar putea duce la o reducere a transmiterii [coronavirusului] către persoanele mai în vârstă vulnerabile”, afirmă acesta. În plus, tinerii adesea călătoresc în străinătate, existând riscul ca aceștia să importe coronavirusul din alte țări, adaugă Pace.

De altfel Malta a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a interzis intrarea în țară a călătorilor cu vârsta de peste 12 ani care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

Datele arată că mai ales adolescenții, dar și copiii, joacă un rol important în transmiterea coronavirusului, afirmă Catherine Bennett, specialistă în epidemiologie la Universitatea Deakin din Melbourne.

Iar îngrijorările privind transmiterea de către copii și adolescenți a coronavirusului sunt în creștere pe măsură ce noi variante ale SARS-CoV-2 continuă să apară și să se răspândească.

Este de asemenea posibil ca noile variante mai transmisibile să găsească o cale de a eluda răspunsul imunitar în fața COVID-19 al tinerilor care îi face mai rezistenți în fața infecției, afirmă Bennett, lucru care face cu atât mai importantă imunizarea acestora.

În plus, speranțele de a atinge imunitatea în masă prin imunizare s-au destrămat în multe țări, așa că acestea trebuie să facă tot ce pot pentru a reduce transmiterea coronavirusului, mai spune aceasta.

„Ai nevoie doar de o populație slab vaccinată pentru a genera variante globale”, afirmă Catherine Bennett.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5596 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  Eroare (Miercuri, 28 iulie 2021, 7:51)

  luxian [utilizator]

  "Datele sugerează că riscul de a dezvolta aceste afecțiuni este „extrem de scăzut” - în jur de 67 de milioane de cazuri după administrarea a două doze în rândul tinerilor de sex masculin".
  • -12 (20 voturi)    
   Dacă-i scăzut, să-i lăsăm să moară ? (Miercuri, 28 iulie 2021, 9:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui luxian

   Un copil vaccinat este un copil salvat. Poate nu moare nici nevaccinat Poate !
 • +14 (24 voturi)    
  Nu (Miercuri, 28 iulie 2021, 7:55)

  Luk [utilizator]

  N-ar trebui.
  • -7 (9 voturi)    
   Zise Vasile (Miercuri, 28 iulie 2021, 15:54)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Zise Vasile, șofer de TIR.
 • +17 (33 voturi)    
  Daca (Miercuri, 28 iulie 2021, 8:20)

  autan [utilizator]

  esti atat de "retard" incat sa iti vaccinezi copiii cu un vaccin aprobat de urgenta pt 1 an (in ue), cu efecte pe termen mediu si lung necunoscute, dar cu efecte posibile pe termen scurt ca tromboze si miocardite si altele, de ce nu. Ce daca e tehnologie noua abia testata pe oameni, ce daca tot felul de medici, inclusiv inventatorul mARN, trag semnale de alarma, baga-le vaccinul. Ai incredere in politicienii nostri, ei stiu cel mai bine.
  • -18 (22 voturi)    
   Trebuia sa apara... (Miercuri, 28 iulie 2021, 10:02)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui autan

   hop si tu! Apropo de ''retarzi'' - trebuie sa treaca vreo 50 de ani de teste ca sa si vaccineze ei copilul :D! Eu cunosc sau am auzit direct de vreo 100 de oameni care s-au vaccinat si ei si copiii lor, nu au avut nimic afara de niste simptome de raceala (eu nu am avut absolut nimic la vaccin, desi facusem si covid cu nici o luna inainte, doar cu nas infundat vreo 2 zile), dar, na...vor avea peste 20 de ani, nu?:)) o sa moara multa lume cand va avea peste 80 de ani de la vaccinul asta :))))))))))))))))))
   • +8 (14 voturi)    
    Asta zic (Miercuri, 28 iulie 2021, 12:20)

    autan [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Nu iti lasa copiii nevaccinati anticovid. Problemele dupa vaccin sigur nu vor aparea tocmai la copiii tai, e imposibil, chiar nu pot fi printre cazurile alea putine. Cat despre efecte pe termen lung doar ai investigat 100 de prieteni timp de 3 luni. E clar pt tine ca e safe.
   • +3 (3 voturi)    
    Mah cetatene (Miercuri, 28 iulie 2021, 22:12)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    SI eu am avut Covid si dupa aia m-am si vaccinat (nu discut aici motivele). Problema e simpla: vaccinurile anti-covid sunt autorizate provizoriu si cu titlu de urgenta, este corect ce spun?
    Mai departe: eu sunt mai in varsta, dar copilul meu n-are nicio legatura cu Covid-ul, chiar niciuna. Probabil ca a luat de la mine, dar nu asta-i subiectul discutiei. Vaccinul ESTE autorizat provizoriu, iar fiul meu nu e in niciun pericol din cauza Covid. Avand in vedere ca persoanele vulnerabile se pot vaccina de cel putin 6 luni, pentru ce sa fie fiul meu obligat sa se vaccineze?
    Te intreb sincer, n-am chef de bascalie. Gaseste un motiv care sa stea in picioare si o sa ma mai gandesc, doar ca nu vad ce motiv ai putea gasi. Vaccinatii iau, fac si transmit (mai mult de 60% dintre ei, sa n-avem discutii pe tema asta, bine?).
    Astept un raspuns.
  • -6 (14 voturi)    
   Doar o observatie (Miercuri, 28 iulie 2021, 10:05)

   dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui autan

   De la inceputul pandemiei au aparut experti de google/facebook cu privire la mARN.
   In primul rand, in limba romana se numeste ARN mesager.
   In al doilea rand, referitor la "inclusiv inventatorul mARN, trag semnale de alarma": ARN mesager a fost cercetat indelung, iar primul articol cu privire la existenta lui a fost publicat in 1961, in revista Nature, de catre François Gros (nascut in 1925) et François Jacob.
   François Jacob a primit chiar Nobel pentru medicina in 1965 pentru descoperirea ARNmesager. A murit in 2013.
   Deci, cine trage un semnal de alarma?
   Genetica e extrem de grea...
  • -3 (13 voturi)    
   Date verificabile, te rog (Miercuri, 28 iulie 2021, 11:02)

   hash [utilizator] i-a raspuns lui autan

   "So far, 1,226 cases of myocarditis or pericarditis have been reported to the CDC’s vaccine safety monitoring system.

   This is out of 318 million vaccine doses administered in the United States as of June 21, according to data presented at the meeting." [https://www.healthline.com/health-news/fda-to-add-warning-on-mrna-covid-19-vaccines-about-rare-heart-related-side-effect#Cases-more-common-in-younger-people-and-after-second-dose]

   4 cazuri la un milion.

   Tromboze: "2.5 events per 100,000 vaccinations" [https://www.bmj.com/company/newsroom/study-sheds-more-light-on-rate-of-rare-blood-clots-after-oxford-astrazeneca-vaccine/] sau [https://academic.oup.com/ehjcvp/article/7/4/e77/6261072] - acest ultim studiu da o rata si mai mica.

   Unde ai citit tu ca inventatorul mARN (formularea e defectuoasa, trecem peste) trage semnale de alarma? Care sunt acei "tot felul de medici"? (Facebook nu se accepta ca referinta)
   • 0 (12 voturi)    
    Pai aia zic (Miercuri, 28 iulie 2021, 12:15)

    autan [utilizator] i-a raspuns lui hash

    Nu fi sosoc in gasca ta, vaccineaza-ti copiii. In rest ai google, twitter poti sa ii afli numele si sa cauti. Acum poate copilul tau nu va fi unul dintre cele cateva cazuri la suta de mii sau milion. Sigur vei avea noroc pe termen scurt. Pe termen lung cum o vrea patriarhul sau dzeu. Bagati nu fiti sosoci.
    • -3 (11 voturi)    
     Stii ce e grav? (Miercuri, 28 iulie 2021, 12:37)

     dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui autan

     Ca nici macar nu va e rusine de necunoasterea voastra, nici macar nu incercati sa intelegeti, la fel ca in cazul vaccinului ROR, cum functioneaza si de ce e bun.
     Nu stiti ce efecte pe termen lung sau scurt are vaccinul asupra copiilor, dar nu stiti nici ce efecte pe termen lugn sau scurt are Covid-ul asupra copiilor. Deci...
     Grav este ca le transmiteti si copiilor aceasta neincredere in orice, mai putin facebook si alte personaje dubioase din gura carora credeti orice.
     Fiti responsabili, oameni buni! intr-o lume a tehnologiei, invatati sa va informati din surse CREDIBILE si SIGURE, nu plecati urechea la zvonuri!
     • +2 (8 voturi)    
      Ce iti zic (Miercuri, 28 iulie 2021, 14:10)

      autan [utilizator] i-a raspuns lui dealucaragiale

      Catu si Barna e sunt surse sigure, studiile facute in US, Israel si altele despre eficacitate si altele sunt zvonuri.
      In US iar trebuie sa porti masca in spatii inchise, doar un zvon desigur.
      • -2 (4 voturi)    
       Am zis eu ceva (Miercuri, 28 iulie 2021, 16:15)

       dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui autan

       Despre Catu si Barna?!
       Vezi, la asta ma refeream, si sper ca intelegi ce vreau sa spun...
      • +1 (1 vot)    
       Dap (Joi, 29 iulie 2021, 11:32)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui autan

       Administratia democrata pare condusa de Fauci (ala care zicea ca ar trebui sa purtam doua masti, nu doar una).

       Asta chiar e prostie harnica :)))
    • 0 (0 voturi)    
     nedumerit (Vineri, 30 iulie 2021, 22:07)

     hash [utilizator] i-a raspuns lui autan

     Nu m-am prins de ironie (era ironie?)

     Suntem vaccinati toti, de mult.. nu vad sensul interpelarii ..?

     Nu folosesc termeni ambigui precum sosoc, gasca, dzeu, de-astea.
 • +13 (23 voturi)    
  Deja se ajunge dementa curata (Miercuri, 28 iulie 2021, 9:25)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  Copii nu au practic niciun risc, vaccinatii se infecteaza si transmit, dar hai sa-i vaccinam zic niste "experti". De unde Dzeu ii tot gasiti mai redactie pe toti astia????? Chiar nu mai aveti pic de rusine sa impingeti la vaccinarea copiilor cu un vaccin experimental. Cati aveti copii dintre voi????

  Cca 500 de decese la circa 3,5 mil infectari in US (vezi siteul CDC), majoritatea covarsitoare in randul copiilor cu afectiuni grave...adica 0,014%.

  De la bun inceput restrictii, dupa aceea vaccin ca sa aplatizam curba....acum nu ma are nicio treaba cu asta, hai sa vaccinam tot ce misca.

  Nu e bun cumva Pfizer si la animale de companie, ca se zice ca si alea sunt carausi de Covid. Tot am comandat 120 mil de doze, nu gasiti niste "experti" sa isi dea cu parerea si asupra acestui aspect?
  • +2 (4 voturi)    
   Nu are nicio noima (Miercuri, 28 iulie 2021, 22:15)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Ar fi bine ca cetatenii astia atat de "vehementi" sa nu aiba copii. Copiii si tinerii sanatosi nu au absolut nicio problema cu Covidul, asta este deja isterie, i-au imbolnavit de nervi...
 • +12 (22 voturi)    
  Si mortii (Miercuri, 28 iulie 2021, 9:27)

  winston_smith [utilizator]

  Eu zic sa vaccinati si mortii, poate totusi cine stie, la cat lauda astia vaccinu….
  • -10 (10 voturi)    
   Ai dat în scris. (Miercuri, 28 iulie 2021, 12:15)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   Când vei muri ,vei fi vaccinat. Reține că nu poți vorbi în numele altora, deci ai cerut vaccinarea , mort fiind, în numele tău. Spune când !
  • 0 (0 voturi)    
   oau, ce spiritual.. (Vineri, 30 iulie 2021, 22:09)

   hash [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   Ha-ha ha, bascalia mege cu bere, bancuri de autobaza..
 • +13 (21 voturi)    
  ??? (Miercuri, 28 iulie 2021, 9:34)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  Titlul articolului: Ar trebui copiii vaccinați împotriva coronavirusului? Ce spun datele științifice

  Finalul articolului: O "experta" care zice ca e bine.

  Cuprins: date stiintifice ar fi trebuit, conform titlu.

  Daca le vede careva sa-mi zica si mie. Or fi dupa vreo virgula si mi-au scapat.
 • +8 (16 voturi)    
  NU ar trebui vaccinati copiii (Miercuri, 28 iulie 2021, 9:42)

  AxaCentrala [utilizator]

  NU ar trebui vaccinati copiii, 99,9% din ei fac forme usoare sau sunt complet fara simptome.
  Sa se vaccineze cei din categoriile de risc, cu diverse boli cronice, etc. Statele trebuie sa fie capabile sa faca evaluari ale tuturor cetatenilor, doar sunt ingrijorate de starea sanatatii populatiilor lor. Teoretic acestea sunt facute de catre medicii de familie, stiu ca pare o gluma buna. Pe baza acestor evaluari sa se faca vaccinarea.
 • +15 (21 voturi)    
  DE CE ...HW? (Miercuri, 28 iulie 2021, 10:46)

  Eusa8 [utilizator]

  De ce scrieți despre o țară mică ca Israel din afara UE că a început vaccinarea copiilor și nu spuneți și despre Germania cea mai mare tara din UE că a hotărât să NU vaccineze copii ????
  Doctori germani nu sunt de luat in seama?
  De ce nu spuneți că pe siteul ministerului sănătății din Franța scrie clar că vaccinurile cu ARNm -Pfizer și Moderna pot produce miocardită și pericardită ???
  De ce HotNews ???
 • +8 (18 voturi)    
  hai sa vedem (Miercuri, 28 iulie 2021, 10:50)

  Point [utilizator]

  cum sar martorii vaccinului si apostolii sfintei mastii
  cu argumente.
  • +2 (10 voturi)    
   mda (Miercuri, 28 iulie 2021, 13:23)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Point

   nici un erou?ce dracului,nu scapati ocazia sa deveniti
   celebrii.luptati pt sfintii vostri,dati-va sangle pt adevar!

   meanwhile ala de a inventat terapia cu plasma a muritara subit.asa-i trebuie ca nu a crezut in sfantul vaccin si preacurata masca.
 • +12 (20 voturi)    
  nu, nu ar trebui (Miercuri, 28 iulie 2021, 10:54)

  uman [utilizator]

  Nu fara a cunoaste efectele complete ale vaccinului pe termen lung, dar si scurt.
  Nu, atat timp cat la copii nu sunt manifestari complicate la infectarea cu virusul.
  Sunt pro vaccinari atat timp cat sunt vaccinuri testate complet, verificate in timp, dar aici nu e cazul.
  Copiii sunt in crestere, asadar efectele acestor vaccinuri asupra lor trebuie urmarit niste ani, ceea ce acum clar nu a fost timp, nu s-a facut.
  Si date fiind cele de mai sus, nu, nu cred ca ar trebui vaccinati copiii.
 • +11 (19 voturi)    
  Nu. (Miercuri, 28 iulie 2021, 11:03)

  truecats [utilizator]

  Nu ar trebui.
 • +8 (16 voturi)    
  isi vor lua "rasplata" (Miercuri, 28 iulie 2021, 12:42)

  Elshazzar [utilizator]

  una este sa fraieresti niste adulti, alta este sa abuzezi niste copii
  Corporatiile farmaceutice, politicienii si influenkerii asociati vor plati mai devreme sau mai tarziu pt nesimtirile la care iau parte
  • +4 (4 voturi)    
   prefer sa plateasca acum (Miercuri, 28 iulie 2021, 21:12)

   MTG [utilizator] i-a raspuns lui Elshazzar

   decat mai tarziu. So pe ei!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by