Premierul britanic Boris Johnson şi-a îndemnat marţi concetăţenii să „rămână foarte prudenţi” în ce priveşte situaţia sanitară, în pofida unei recente scăderi a numărului de cazuri de contaminare cu noul coronavirus în această ţară, relatează Agerpres.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

„Am remarcat, fireşte, că în ultimele şase zile cifrele au fost mai bune”, a spus Johnson unor jurnalişti în timpul unei deplasări la Guildford, la sud-vest de Londra. „Etapa a patra de ieşire din lockdown a început de abia câteva zile. Oamenii trebuie să rămână foarte prudenţi”, a adăugat el, subliniind că este „foarte important să nu ne permitem să tragem concluzii pripite” în urma recentei scăderi.

Experții, nedumeriți de scăderea „rapidă şi abruptă” a ratei de contaminare: „Toată lumea îşi bate capul să găsească explicaţia exactă”

Actuala ameliorare creează nedumerire în rândul oamenilor de ştiinţă, în contextul în care guvernul şi consilierii săi ştiinţifici anticipau la începutul lui iulie până la 100.000 de cazuri noi pe zi. Numărul noilor contaminări cunoaşte însă o scădere în ultimele zile, după ce la începutul verii o explozie de cazuri atribuită „variantei Delta”, considerată foarte contagioasă, a dus la până la 60.000 de noi cazuri de infectare pe zi. Din 20 iulie - a doua zi după ridicarea ultimelor restricţii anticoronavirus - numărul noilor infectări a continuat să scadă, ajungând luni la 24.950.

„E surprinzător că rata de contaminare a scăzut atât de rapid şi abrupt”, a estimat marţi pentru The Times cercetătorul Mark Walport, care face parte din grupul de consiliere ştiinţifică al guvernului. „Toată lumea îşi bate capul să găsească explicaţia exactă”, a adăugat acesta.

Între cauzele posibile avansate se numără temperaturile ridicate de săptămâna trecută din Marea Britanie, sfârşitul campionatului european de fotbal, considerat la originea a numeroase contaminări în special masculine, precum şi succesul amplei campanii de vaccinare, în cadrul căreia 88% dintre adulţi au primit deja o primă doză de vaccin anticoronavirus, iar 70,5% şi pe a doua.

Secretarul de stat pentru siguranţa publică Kit Malthouse a evocat la postul Sky News o altă explicaţie, şi anume că „milioane de britanici aflaţi în vacanţă în străinătate nu se testează în ţară”, dar şi începutul vacanţei şcolare, care a frânat detectarea de noi contaminări, în condiţiile în care elevii se testau de regulă de mai multe ori pe săptămână.

„Este un cocktail interesant de efecte, de aceea trebuie aşteptat până la jumătatea lui august pentru a vedea dacă cifrele continuă să scadă”, a menţionat acesta.