Un decalaj mai mare între dozele de vaccin anti-COVID-19 Pfizer duce la niveluri generale mai mari de anticorpi decât un decalaj mai scurt, a constatat vineri un studiu britanic, dar nivelurile de anticorpi nu sunt susținute mult timp după prima doză, relatează Reuters.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Studiul ar putea ajuta autoritățile atunci când își gândesc strategiile de vaccinare împotriva variantei Delta, care reduce eficacitatea unei prime doze de vaccin, chiar dacă două doze oferă încă protecție, iar un autor a spus că decalajul de opt săptămâni al Marii Britanii este un „punct optim” împotriva Delta.

Autorii au subliniat că oricare dintre programele de dozare a produs un răspun puternic al anticoprilor și al celulelor T într-un studiu care a cuprins 503 lucrători din domeniul sănătății.

„Pentru un interval mai mare de dozare ... nivelurile de anticorpi neutralizanți față de varianta Delta au fost slabe după o singură doză și nu au fost menținute în intervalul de dinaintea celei de-a doua doze”, au spus autorii studiului, condus de Universitatea din Oxford.

"După două doze de vaccin, nivelurile de anticorpi neutralizanți au fost de două ori mai mari după un interval mai lung între doze comparativ cu un interval între doze mai scurt."

Se crede că anticorpii neutralizanți joacă un rol important în imunitatea împotriva coronavirusului, dar nu reprezintă totul, celulele T jucând, de asemenea, un rol.

Studiul a constatat că în total nivelurile de celule T au fost de 1,6 ori mai mici, cu un decalaj lung comparativ cu un intervalul scurt între doze, de 3-4 săptămâni, dar apare o proporție mai mare de celule T „ajutătoare”, care susțin memoria imună pe termen lung, cu un decalaj mai mare între doze.

Constatările susțin opinia că, deși este necesară o a doua doză pentru a oferi protecție completă împotriva Delta, întârzierea acestei doze ar putea oferi o imunitate mai durabilă, chiar dacă este pe costul protecției pe termen scurt.

În decembrie anul trecut, Marea Britanie a extins intervalul dintre dozele de vaccin la 12 săptămâni, deși Pfizer a avertizat că nu există dovezi care să sprijine acest decalaj mai mare de trei săptămâni.

Marea Britanie recomandă acum o diferență de opt săptămâni între dozele de vaccin pentru a oferi mai multor oameni o protecție ridicată împotriva Delta mai rapid, maximizând în același timp răspunsurile imune pe termen lung.

”Cred că perioada de opt săptămâni (intervalul) este punctul optim", a declarat reporterilor Susanna Dunachie, șefa studiului.