Guvernatorul republican al unuia dintre cele mai afectate state americane de varianta Delta a coronavirusului pune recrudescența pandemiei în statul pe care îl conduce pe seama persoanelor care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, relatează Yahoo News.

Protest impotriva masurilor antiepidemice in statul AlabamaFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

„Este timpul să dăm vina pe oamenii nevaccinați, nu pe oamenii vaccinați”, a afirmat Kay Ivey, guvernatorul statului Alabama. „Oamenii nevaccinați sunt cei care ne dezamăgesc”, a adăugat aceasta.

Ivey, care s-a vaccinat împotriva COVID-19 în luna decembrie, a părut să lanseze o împunsătură și în direcția presei conservatoare americane, acuzată că a alimentat scepticismul cu privire la severitatea COVID-19 și apoi la siguranța vaccinurilor.

„Mass-media, vreau să începeți să relatați faptele”, a declarat aceasta. „Noile cazuri de COVID sunt din cauza oamenilor nevaccinați. Aproape 100% din noile spitalizări sunt cu oameni nevaccinați. Iar morțile au loc cu siguranță în rândul oamenilor nevaccinați”, a explicat aceasta.

Un medic de terapie intensivă din Alabama a relatat recent despre cum pacienți tineri care au refuzat să se vaccineze împotriva coronavirusului au implorat să fie imunizați când erau pe moarte din cauza COVID-19.

„Îi țin de mână și le spun 'îmi pare rău, este prea târziu'”, a scris dr. Brytney Cobia într-o postare emoționantă pe Facebook care a fost redistribuită de peste 13.000 de ori.

Numărul de noi infecții cu coronavirusul a crescut cu 311% în Alabama în decursul ultimelor două săptămâni iar cel al spitalizărilor cu 92%, potrivit New York Times.

Statul are de asemenea cea mai mică rată de vaccinare din SUA.

Însă Ivey a fost la rândul său criticată după ce săptămâna trecută a respins un plan al președintelui Joe Biden de a folosi voluntari care să meargă din ușă în ușă pentru a-i încuraja pe oameni să se vaccineze și să le ofere ajutor celor care au nevoie de el.

De asemenea, Ivey a promulgat o lege care interzice „pașapoartele de vaccinare în Alabama” și interzice afacerilor să ceară angajaților să se vaccineze sau măcar să întrebe despre vaccinare. Aceeași măsură se aplică și în cadrul școlilor și universităților.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni Ivey a respins de asemenea recomandarea Academiei Americane de Pediatrie de a introduce purtarea măștilor de protecție în școli.

Citește și: