„Aroganță” și „lipsă de respect”. China a criticat cu fermitate joi cererea OMS de a continua pe teritoriul său ancheta asupra originilor Covid-19, atrăgând o replică vehementă de la Washington cu privire la atitudinea sa considerată „iresponsabilă”, scrie AFP.

Laboratorul P4 (centru) al Institutului de Virusologie din WuhanFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Primii pacienți cu coronavirus au fost identificați la sfârșitul anului 2019 în orașul chinez Wuhan. De atunci, virusul s-a răspândit pe tot globul, provocând până acum peste 4 milioane de decese.

La mai bine de un an și jumătate de la începutul pandemiei, oamenii de știință încă se luptă să-i urmărească originea, iar subiectul a devenit încă un alt punct de dispută în relațiile deja tensionate dintre China și Statele Unite.

China a dezvăluit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la 31 decembrie 2019 existența unui focar de pneumonie virală necunoscută pe solul său.

Dar Beijingul nu admite că coronavirusul este de origine chineză și chiar a sugerat că ar fi putut fi importat în țară.

Regimul președintelui Xi Jinping luptă cu înverșunare împotriva teoriei conform căreia Covid-19 ar fi putut scăpa de la unul dintre laboratoarele sale, în special de la Institutul de virologie Wuhan, aspect subliniat de fosta administrație Trump (2017-2021).

Deși respinsă de majoritatea experților, această ipoteză a revenit însă în vigoare în ultimele luni.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a solicitat el însuși săptămâna trecută un audit al laboratoarelor din regiunile în care au fost identificate primele cazuri de coronavirus - o referință la Wuhan.

Joi, Beijingul a respins această propunere și a declarat că este „extrem de surprins”.

Acesta dezvăluie o „lipsă de respect pentru bunul simț și o aroganță față de știință”, a declarat reporterilor viceministrul chinez al Sănătății Zeng Yixin.

Zeng a respins, de asemenea, teoria virusului scăpat din laborator, descrisă ca „zvon”.