Raport îngrijorător al Institutului Național de Sănătate Publică: Nicio grupă de vârstă nu are rată de vaccinare mai mare de 40%. Nu se va putea exclude posibilitatea de reinstituire a restricțiilor

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 21 iulie 2021, 15:40 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus in Romania
Foto: Bi Deleisiku / Xinhua News / Profimedia
Acoperirea vaccinală nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă în România, iar din categoria cu cel mai mare risc, doar un român din 3 s-a vaccinat, conform unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică. INSP spune că scenariul principal care trebuie luat în considerare ar fi că "următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările" și avertizează că nu poate fi exclusă varianta reintroducerii unor restricții.

Până la 200 de cazuri de COVID în România, până la finalul lunii iulie


În acest moment, situația la nivel național a cazurilor de COVID-19 este stabilă, cu un trend descendent în ultimele 60 de zile, atât în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate, cât și cel al deceselor, ratei de pozitivare și numărului de pacienți internați la terapie intensivă. Totuși, la nivel internațional situația este mai gravă, din cauza apariției unor noi variante de virus. În aceste condiții, la sfârșitul lunii iulie 2021 se estimează că în România se vor înregistra, în medie, între 20 - 200 cazuri noi pe zi.

Acoperirea vaccinală în România nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă


Analiza INSP arată că până în prezent acoperirea vaccinală în România nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă.

În ceea ce privește grupele de vârstă cu risc de dezvoltare a unor forme mai severe de boală (peste 60 de ani), în medie 1 din 3 persoane eligibile a ales să se vaccineze.

 • "O acoperire vaccinală ridicată este importantă pentru a permite desfășurarea în condiții de siguranță a activităților in urma ridicării restricțiilor; fiecare persoană vaccinată va contribui la reducerea impactului virusului asupra lor și asupra comunității.
 • Toate persoanele eligibile pentru vaccinare ar trebui să depună toate eforturile pentru a se vaccina, atât cu prima, cât și a doua doză de vaccin", atrage atenția INSP.
Acoperirea geografică – deși doar în 2.3% din unitățile administrativ teritoriale se înregistrează acoperiri vaccinale ce depășesc 30%, se observă un progres al vaccinării în ultima lună, conform INSP.

Vârful vaccinării în România a fost atins în luna aprilie 2021, în ultimele 30 de zile înregistrându-se o medie de 10.000 de persoane pe zi, dintre care jumătate aleg vaccinul monodoză.

Care este gradul de imunitate în urma vaccinării și a trecerii prin boală


Potrivit INSP, a fost făcută o estimare a persoanelor ce ar putea avea un grad de imunitate împotriva formelor severe de Covid și decesului. Estimarea s-a bazat atât pe acoperirea vaccinală cu cel puțin o doză, cât și pe numărul estimat de persoane care s-au infectat și nu s-au vaccinat până în prezent. Estimarea numărului celor trecuți prin boală s-a bazat pe presupunerea că pentru fiecare persoană confirmata prin test diagnostic au fost alte 5 persoane nediagnosticate.

În estimările oficiale ale CDC Atlanta pentru Statele Unite, este folosit un multiplicator de 4.3 persoane pentru fiecare caz confirmat.

Au fost făcute două estimări - una la nivel județean și una la nivel de unitate administrativ teritorială.

Pentru estimarea la nivel de județ s-a folosit ca bază de calcul populația rezidentă în Romania la data de 1 ianuarie 2020 (Institutul National de Statistica), fiind considerată mai apropiată de situația reala, precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

Concluziile:
 • în 25 de județe peste 20% din persoane au un grad de imunitate
 • în 11 peste 40% din persoane au un grad de imunitate
 • în 3 județe peste 50% din persoane au un grad de imunitate
 • în 3 județe peste 60% au un grad de imunitate.

Pentru estimarea la nivel de unitate administrativ teritorială, din cauza lipsei datelor de rezidență, raportarea s-a făcut la populația cu domiciliul în Romania la data de 1 ianuarie 2020.

Concluziile:
 • în 6,4% din UAT peste 40% din persoane au un grad de imunitate
 • în 58.2% din UAT peste 20% din persoane au un grad de imunitate
 • în 35.4% din UAT sub 20% din persoane au un grad de imunitate.
Potrivit INSP, se constată că la un nivel de sub 40% persoane cu un grad de imunitate se încadrează:
 • 11 municipii cu populație de peste 100.000 de locuitori - Galați, Ploiești, Brăila, Buzău, Vaslui, Suceava, Botoșani, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț și Drobeta Turnu Severin
 • 12 municipii cu o populație între 50.000 – 100.000 de locuitori - Târgu Jiu, Târgoviște, Focșani, Tulcea, Reșița, Slatina, Bârlad, Roman, Giurgiu, Sfântu Gheorghe, Turda și Slobozia.

 • "Locuitorii din zonele urbane sunt mai predispuși să participe la comportamente preventive decât locuitorii din mediul rural. Aglomerarea poate favoriza răspândirea bolii, dar diferențele în ceea ce privește măsurile de prevenție, accesul la asistență medicală și datele demografice o pot limita.
 • În zonele rurale, cele mai mari riscuri de transmitere a infecției pot apărea în urma unor evenimente comune (nunti, botezuri, evenimente ale comunității etc). De asemenea, persoanele din mediul rural au mai puține șanse să se adreseze spre diagnosticul de laborator sau sa solicite ajutor medical atunci când se simt rău, iar profesioniștii din domeniul medical din zonele rurale sunt mai puțin capabili să diagnosticheze, să raporteze și să trateze cu exactitate cazurile de infecție", spun reprezentanții INSP.

"Următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările"


Până în prezent, dinamica și caracterizarea transmiterii acestei variante se bazează pe datele colectate si studiile din Marea Britanie. În Marea Britanie, se constată o creștere rapidă a numărului de cazuri, dar aceasta este însoțită de scăderea mediei de vârsta a cazurilor confirmate si de un număr de decese sub nivelul valurilor anterioare cu care s-a confruntat.

Potrivit INSP, "există o diferență semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinală la grupele de vârsta la risc (peste 60 de ani) între Marea Britanie si Romania, astfel încât acest tablou cu un număr de decese mai mic decât in valurile anterioare este posibil sa nu se materializeze în cazul nostru".

Toate studiile arată o transmisibilitate crescută pentru Delta comparativ cu virusul inițial și față de virusul Alpha.

Exista unele dovezi experimentale ale evitării imunității naturale câștigate in urma infectării cu variantele precedente, dar datele epidemiologice sunt insuficiente. Studiile referitoare la eficacitatea vaccinului față de aceasta varianta arată că atât vaccinul Pfizer, cât si Moderna si Astra Zeneca au o eficacitate înalta iî condițiile administrării ambelor doze. Analizele continuă să susțină transmisibilitatea crescută și eficacitatea redusă a vaccinului (in cazul efectuării doar a primei doze) împotriva infecției simptomatice.

În timp ce riscul de spitalizare pare a fi mai crescut decât în cazul variantei Alpha, odată ce pacienții sunt internați în spital, datele nu arata o severitate crescută. Aceste aspecte duc la o mare incertitudine cu privire la posibila traiectorie epidemică viitoare, spun specialiștii.

Conform acestora, scenariul principal de luat în considerare ar fi că următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările.

"Nu se va putea exclude posibilitatea de reinstituire a restricțiilor"INSP avertizează că relaxarea măsurilor trebuie sa fie evaluată prin prisma impactului pasului anterior. Astfel, era indicat să se țină cont de următoarele aspecte:
 • a) Campania de vaccinare continuă cu succes.
 • b) Ratele de incidenta nu determina o creștere a spitalizărilor, care sa pună presiune pe sistemul sanitar
 • c) Dovada că vaccinurile sunt suficient de eficiente în reducerea spitalizărilor și a deceselor la cei vaccinați.
 • d) Nu au apărut în circulație comunitara variante de îngrijorare a virusului Sars Cov 2 care sa scape răspunsului imun dat de vaccinare.
INSP spune că, în afară de o campanie de vaccinare care se desfășoară într-un ritm lent, toate celelalte 3 puncte sunt îndeplinite.

Reprezentanții INSP avertizează că, având în vedere potențialul de evoluție a variantei delta în Romania și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții sa rămână în vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun. Restricțiile privind reîntoarcerea din călătorii internaționale vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare, mai spun reprezentanții INSP.

Conform acestora, decizia de renunțare la aceste restricții va depinde de "imaginea epidemiologică internațională și internă, de prevalența și localizarea oricăror variante de îngrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante și impactul variantelor asupra transmisibilității, spitalizărilor și deceselor, precum si de progresul campaniilor de vaccinare atât la nivel național, cat si internațional".

"În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național", mai spune INSP.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4326 vizualizari

 • +24 (44 voturi)    
  hmm (Miercuri, 21 iulie 2021, 15:46)

  sentenced [utilizator]

  "Nu se va putea exclude posibilitatea de reinstituire a restricțiilor"

  De ce restrictii? Vaccinul este disponibil pentru toata lumea, cine il face bine, cine nu, nu. Este cel putin suspecta aceasta insistenta a statului de a ne salva (un stat care a demonstrat in mod repetat ca nu da doi bani pe noi). De fapt, statul santajeaza populatia, ori va vaccinati si scoatem restrictiile, ori nu va vaccinati si introducem restrictiile. Problema este ca si daca ne-am vaccina toti, urmatoare tema cu care am fi santajati ar fi doza 3, 4, 100, vaccinarea bianuala etc. De acum incolo, terorizarea populatiei va fi perpetua.
  • -1 (5 voturi)    
   "tema cu care am fi santajati ar fi doza 3, 4, 100 (Joi, 22 iulie 2021, 7:26)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   E nostim că cei care nu au făcut nici măcar o singură doză de vaccin (şi nici nu au de gând să facă), TOCMAI aceia sunt îngrijoraţi de doza 3
 • +10 (28 voturi)    
  daca vreti soso presedinte (Miercuri, 21 iulie 2021, 16:01)

  Francisc 1 [utilizator]

  bagati restrictii!
  • +6 (20 voturi)    
   pentru minusari (Miercuri, 21 iulie 2021, 17:52)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   politica dementa si logica fracturata a restrictiilor de dragul restrictiilor de anul trecut a adus AUR de la 0 la 10 la suta , si nici nu am castigat mare lucru avem mortalitatea ( oficiala ca aia neoficiala cine stie ) mult mai mare ca Suedia cea ticaloasa calul de bataie a presei cvoid de din 2020 !Ma intreb cat mai castiga AUR daca se mai trezesc astia sa inchida magazinele cand li se fâlfâie , de exemplu !Nu am votat aur dar m-am dus cu scarba la vot in toamna , probabil ca in caz de anticipate voi sta acasa , sa va vad pe voi astia destepti cum va place cu alde sososaca & co !
  • -3 (11 voturi)    
   Soso (Miercuri, 21 iulie 2021, 19:29)

   unics33 [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   va ajunge Presidenta cu sau fara restrictii bagate. Uita-te pe fb citi followers si adulatori are ...mai multi decit toti membrii Guvernului laolalta. Am zis!
   • +3 (11 voturi)    
    soso are foarte putini (Miercuri, 21 iulie 2021, 22:27)

    winston_smith [utilizator] i-a raspuns lui unics33

    in schimb george simion se apropie de un milion de followers si are foarte mult trafic pe pagina de facebook (cu mult peste orice alt politician roman, inclusiv werner)
 • +1 (23 voturi)    
  fara restrictii! (Miercuri, 21 iulie 2021, 16:03)

  Andrei__ [utilizator]

  Eu nu mai vreau restricții.E timpul sa lăsăm natura să-și facă treaba. Cine nu vrea sa se vaccineze, sa semneze o declarație pe proprie răspundere și gata, sa ne vedem toți de viata.

  Dar dacă te îmbolnăvești și ajungi la spital din cauza covid și ești nevaccinat... părerea mea ca acei oameni n-ar trebui sa beneficieze de tratament gratuit. Ai avut destul timp sa te vaccinezi, dacă n-ai făcut-o... aia e. Plătești.
  • +2 (22 voturi)    
   Exact asta fac (Miercuri, 21 iulie 2021, 18:38)

   Eusa8 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei__

   Exact asta fac luna de luna ....pătesc de treizeci de ani la sistemul de sanatate să fiu tratat dacă dacă se va+a întămpla vreodată să fac covid sau alta boală!
  • +3 (23 voturi)    
   maine semnez pentru asta (Miercuri, 21 iulie 2021, 18:45)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Andrei__

   Doar cu o singura conditie: nu mai platesc taxe pentru santate. Ce zici?
   • +2 (14 voturi)    
    probabil nici nu platesti... (Miercuri, 21 iulie 2021, 20:35)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

    probabil nici nu platesti...
    • +3 (5 voturi)    
     DA-mi adresa de mail (Joi, 22 iulie 2021, 9:54)

     Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     Sa iti trimit statul de plata pentru ultimii 10 ani.
     Ce zici, ai dori sa imi platesti macar jumate din profitul care l-a facut statul cu mine?
   • -4 (6 voturi)    
    cum adică? (Joi, 22 iulie 2021, 0:25)

    Andrei__ [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

    Și cu sula în coaste și cu sufletu în rai, nu? Pai dacă ți se oferă o soluție și tu refuzi, plătești. Asa cum și fumătorii își plătesc viitoarele tratamente platind 21 de lei pe pachetul de țigări.
    • +3 (3 voturi)    
     Serios (Joi, 22 iulie 2021, 9:55)

     Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Andrei__

     21 ron costa tratamentele pentru cancerul de plamani?
     Vrei sa zici ca si cei care beau frecvent bauturi pline de zaharuri platesc in taxe costul pentru tratamente.
  • +1 (7 voturi)    
   este prea multa prostie in tara ... (Miercuri, 21 iulie 2021, 20:35)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Andrei__

   este prea multa prostie in tara ... sa inteleaga ceea ce ai scris tu.
 • +8 (18 voturi)    
  oare ? defapt stim ca nu stim inca nimic (Miercuri, 21 iulie 2021, 16:12)

  jescu [utilizator]

  "Dovada că vaccinurile sunt suficient de eficiente în reducerea spitalizărilor și a deceselor la cei vaccinați.". N-avem nici o dovada inca ca vaccinurile ajuta la prevenirea infectiilor si spitalizarilor..., sectiile ATI s-au golit si in municipiile unde lumea s-a vaccinat si in municipiile unde lumea nu s-a vaccinat. Ma asteptam ca virusul sa persiste in orasele unde lumea nu se vaccineaza, dar n-a fost nici o diferenta, si a scazut si inainte sa se termine scoala. Eu inca n-am inteles pe ce principii scade sau creste numarul de infectii...adica de ce s-a terminat valul 3 brusc, la fel cum s-a terminat valul 1 brusc. Si nu e de la vaccinuri ca sunt orase unde lumea nu s-a vaccinat. Poate cineva sa explice ?
 • 0 (14 voturi)    
  mda (Miercuri, 21 iulie 2021, 16:16)

  SoulSearcher [utilizator]

  e ok, macar sa ne facem concediile, si apoi ne inchideti in casa pana la primavara viitoare :DDDD

  cam asa zic romanii nostri, dacii aia liberi care au poze cu sosoanca in profilele FB :DDD
 • +8 (16 voturi)    
  de ce? (Miercuri, 21 iulie 2021, 16:20)

  Paul_ [utilizator]

  Fiecare este responsabil pentru viata sa!

  Fiecare alege cum sa se imunizeze. Natural sau prin vaccinare.
 • +9 (21 voturi)    
  Eu nu inteleg nimic! Din nou! (Miercuri, 21 iulie 2021, 16:29)

  idealogul [utilizator]

  Unde este stiinta in toate afirmatiile din articol?
  De ce nu se adauga la procentul de vaccinare si procentul celor care au imunitate naturala.
  Sunt o multime de studii care arata ca imunitatea naturala e mai buna decat cea rezultata din vaccin.
  Astfel daca adaugati cele 2 tipuri de imunitate Naturala+Vaccin se ajunge la imunitate de turma.
  Dar nu vreti sa vorbiti de imunitate de turma. Partea asta de stiinta a murit. Vreti urlete, panica, isterie, cenzura, masti, carantina, invazie cu zombie si tiranie.
  Cum era aia: Follow the science?
  Ridicol cand un crestinopat ca mine va aduce aminte ca voi nu mai "Follow the science" de mult timp.
  • -2 (8 voturi)    
   Cum il calculezi? (Miercuri, 21 iulie 2021, 18:38)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   care a fost / e incidenta reala a infectarilor?
   cati dintre cei care au trecut prin boala s-au si vaccinat?
   • +6 (8 voturi)    
    exista studiul medlife (Miercuri, 21 iulie 2021, 23:41)

    winston_smith [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    care spune, in baza analizelor de anticorpi, ca aproximativ 10-12 milioane de romani sunt trecuti prin boala(imuni inclusiv la infectare) sau vaccinati(protejati de forma grava). Ar fi foarte usor sa faca si statul un sondaj, sa faca testare extinsa de anticorpi, sa vedem cum stam cu imunitatea colectiva, dar se pare ca nu e interes....vaccinul e solutia finala.
  • -4 (6 voturi)    
   "Naturiştii" cred că numai imunizarea naturală (Joi, 22 iulie 2021, 7:43)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   este bună, sănătoasă şi de lungă durată.
   Asta fiindcă "SE ŞTIE" că tot ce e natural este bun şi sănătos, iar tot ce e sintetic este rău şi nesănătos.
   Astfel "naturiştii" consideră că microbii NU sunt periculoşi, fiindcă sunt naturali, sunt "antrenorii" sistemului imun.
   Deasemenea "naturiştii" consideră că TOATE medicamentele (inclusiv VACCINURILE) sunt ineficiente şi dăunătoare, fiindcă sunt chimicale sintetice.
   Ei vor să se trateze numai naturist, cu ceaiuri din ierburi, cu remedii homeopatice, cu acupunctură, cu detoxifiere, ozonoterapie, etc.
   • 0 (0 voturi)    
    Pare că și studiile îi confirmă tot pe „naturiști” (Vineri, 23 iulie 2021, 20:47)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

    Ce părere ai de asta?
    Studii făcute în ultimele luni arată că peroanele infectate - cam toate - sunt ferite de orice formă de boală pe când cele vaccinate au probleme într-un procent care crește cu fiecare zi ce trece.
 • +2 (10 voturi)    
  Iara vrem sa vaccinam copii? (Miercuri, 21 iulie 2021, 16:32)

  Lok [utilizator]

  Si batranii spun pas. Nu ii condamn, ca nici macar nu a incercat careva sa ii convinga.
 • +6 (22 voturi)    
  ha! (Miercuri, 21 iulie 2021, 17:11)

  Mazeta [utilizator]

  „... x persoane au un grad de imunitate”.

  De unde înțelegem că doar vaccinații și cei care au trecut prin boală au un grad de imunitate. Nu mai există imunitate naturală, dixit INSP.

  Și, rețineți, este vorba de UN grad de imunitate, nu două sau trei.
  • +1 (5 voturi)    
   colonel (Miercuri, 21 iulie 2021, 22:29)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   dr. șef lucrări...viitor gheniral
 • +7 (7 voturi)    
  restrictiile doar impiedica imunizarea! (Joi, 22 iulie 2021, 6:54)

  Antenistontel [utilizator]

  in plus, afecteaza negativ toata societatea (economia, invatamantul, sanatatea, viata sociala etc.)
  • -2 (2 voturi)    
   "afecteaza negativ toata societatea" (Joi, 22 iulie 2021, 13:50)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   "(economia, invatamantul, sanatatea, viata sociala etc.)"

   Pariez că EXACT chestiile astea te deranjează pe tine, NU crâşmele şi cluburile :)
 • 0 (0 voturi)    
  4 x 1 + 4.8 = 8.8 milioane (Vineri, 23 iulie 2021, 20:56)

  hsl [utilizator]

  + 2 mil copii + 4 mil pers <40 de ani (care au protecție naturală la forme grave ale bolii) = 14 mil.
  19 - 5 (adică 10 cifra de la guvern din care scădem 5 numărul oficial de români aflați în afara țării) = 14 mil de persoane în România.
  Adică imunitatea de turmă este astăzi 100% la noi în țară.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by