Acoperirea vaccinală nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă în România, iar din categoria cu cel mai mare risc, doar un român din 3 s-a vaccinat, conform unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică. INSP spune că scenariul principal care trebuie luat în considerare ar fi că "următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările" și avertizează că nu poate fi exclusă varianta reintroducerii unor restricții.

Coronavirus in RomaniaFoto: Bi Deleisiku / Xinhua News / Profimedia

Până la 200 de cazuri de COVID în România, până la finalul lunii iulie

În acest moment, situația la nivel național a cazurilor de COVID-19 este stabilă, cu un trend descendent în ultimele 60 de zile, atât în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate, cât și cel al deceselor, ratei de pozitivare și numărului de pacienți internați la terapie intensivă. Totuși, la nivel internațional situația este mai gravă, din cauza apariției unor noi variante de virus. În aceste condiții, la sfârșitul lunii iulie 2021 se estimează că în România se vor înregistra, în medie, între 20 - 200 cazuri noi pe zi.

Acoperirea vaccinală în România nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă

Analiza INSP arată că până în prezent acoperirea vaccinală în România nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă.

În ceea ce privește grupele de vârstă cu risc de dezvoltare a unor forme mai severe de boală (peste 60 de ani), în medie 1 din 3 persoane eligibile a ales să se vaccineze.

  • "O acoperire vaccinală ridicată este importantă pentru a permite desfășurarea în condiții de siguranță a activităților in urma ridicării restricțiilor; fiecare persoană vaccinată va contribui la reducerea impactului virusului asupra lor și asupra comunității.
  • Toate persoanele eligibile pentru vaccinare ar trebui să depună toate eforturile pentru a se vaccina, atât cu prima, cât și a doua doză de vaccin", atrage atenția INSP.

Acoperirea geografică – deși doar în 2.3% din unitățile administrativ teritoriale se înregistrează acoperiri vaccinale ce depășesc 30%, se observă un progres al vaccinării în ultima lună, conform INSP.

Vârful vaccinării în România a fost atins în luna aprilie 2021, în ultimele 30 de zile înregistrându-se o medie de 10.000 de persoane pe zi, dintre care jumătate aleg vaccinul monodoză.

Care este gradul de imunitate în urma vaccinării și a trecerii prin boală

Potrivit INSP, a fost făcută o estimare a persoanelor ce ar putea avea un grad de imunitate împotriva formelor severe de Covid și decesului. Estimarea s-a bazat atât pe acoperirea vaccinală cu cel puțin o doză, cât și pe numărul estimat de persoane care s-au infectat și nu s-au vaccinat până în prezent. Estimarea numărului celor trecuți prin boală s-a bazat pe presupunerea că pentru fiecare persoană confirmata prin test diagnostic au fost alte 5 persoane nediagnosticate.

În estimările oficiale ale CDC Atlanta pentru Statele Unite, este folosit un multiplicator de 4.3 persoane pentru fiecare caz confirmat.

Au fost făcute două estimări - una la nivel județean și una la nivel de unitate administrativ teritorială.

Pentru estimarea la nivel de județ s-a folosit ca bază de calcul populația rezidentă în Romania la data de 1 ianuarie 2020 (Institutul National de Statistica), fiind considerată mai apropiată de situația reala, precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

Concluziile:

  • în 25 de județe peste 20% din persoane au un grad de imunitate
  • în 11 peste 40% din persoane au un grad de imunitate
  • în 3 județe peste 50% din persoane au un grad de imunitate
  • în 3 județe peste 60% au un grad de imunitate.

Pentru estimarea la nivel de unitate administrativ teritorială, din cauza lipsei datelor de rezidență, raportarea s-a făcut la populația cu domiciliul în Romania la data de 1 ianuarie 2020.

Concluziile:

  • în 6,4% din UAT peste 40% din persoane au un grad de imunitate
  • în 58.2% din UAT peste 20% din persoane au un grad de imunitate
  • în 35.4% din UAT sub 20% din persoane au un grad de imunitate.

Potrivit INSP, se constată că la un nivel de sub 40% persoane cu un grad de imunitate se încadrează:

  • 11 municipii cu populație de peste 100.000 de locuitori - Galați, Ploiești, Brăila, Buzău, Vaslui, Suceava, Botoșani, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț și Drobeta Turnu Severin
  • 12 municipii cu o populație între 50.000 – 100.000 de locuitori - Târgu Jiu, Târgoviște, Focșani, Tulcea, Reșița, Slatina, Bârlad, Roman, Giurgiu, Sfântu Gheorghe, Turda și Slobozia.

  • "Locuitorii din zonele urbane sunt mai predispuși să participe la comportamente preventive decât locuitorii din mediul rural. Aglomerarea poate favoriza răspândirea bolii, dar diferențele în ceea ce privește măsurile de prevenție, accesul la asistență medicală și datele demografice o pot limita.
  • În zonele rurale, cele mai mari riscuri de transmitere a infecției pot apărea în urma unor evenimente comune (nunti, botezuri, evenimente ale comunității etc). De asemenea, persoanele din mediul rural au mai puține șanse să se adreseze spre diagnosticul de laborator sau sa solicite ajutor medical atunci când se simt rău, iar profesioniștii din domeniul medical din zonele rurale sunt mai puțin capabili să diagnosticheze, să raporteze și să trateze cu exactitate cazurile de infecție", spun reprezentanții INSP.

"Următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările"

Până în prezent, dinamica și caracterizarea transmiterii acestei variante se bazează pe datele colectate si studiile din Marea Britanie. În Marea Britanie, se constată o creștere rapidă a numărului de cazuri, dar aceasta este însoțită de scăderea mediei de vârsta a cazurilor confirmate si de un număr de decese sub nivelul valurilor anterioare cu care s-a confruntat.

Potrivit INSP, "există o diferență semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinală la grupele de vârsta la risc (peste 60 de ani) între Marea Britanie si Romania, astfel încât acest tablou cu un număr de decese mai mic decât in valurile anterioare este posibil sa nu se materializeze în cazul nostru".

Toate studiile arată o transmisibilitate crescută pentru Delta comparativ cu virusul inițial și față de virusul Alpha.

Exista unele dovezi experimentale ale evitării imunității naturale câștigate in urma infectării cu variantele precedente, dar datele epidemiologice sunt insuficiente. Studiile referitoare la eficacitatea vaccinului față de aceasta varianta arată că atât vaccinul Pfizer, cât si Moderna si Astra Zeneca au o eficacitate înalta iî condițiile administrării ambelor doze. Analizele continuă să susțină transmisibilitatea crescută și eficacitatea redusă a vaccinului (in cazul efectuării doar a primei doze) împotriva infecției simptomatice.

În timp ce riscul de spitalizare pare a fi mai crescut decât în cazul variantei Alpha, odată ce pacienții sunt internați în spital, datele nu arata o severitate crescută. Aceste aspecte duc la o mare incertitudine cu privire la posibila traiectorie epidemică viitoare, spun specialiștii.

Conform acestora, scenariul principal de luat în considerare ar fi că următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările.

"Nu se va putea exclude posibilitatea de reinstituire a restricțiilor"

INSP avertizează că relaxarea măsurilor trebuie sa fie evaluată prin prisma impactului pasului anterior. Astfel, era indicat să se țină cont de următoarele aspecte:

  • a) Campania de vaccinare continuă cu succes.
  • b) Ratele de incidenta nu determina o creștere a spitalizărilor, care sa pună presiune pe sistemul sanitar
  • c) Dovada că vaccinurile sunt suficient de eficiente în reducerea spitalizărilor și a deceselor la cei vaccinați.
  • d) Nu au apărut în circulație comunitara variante de îngrijorare a virusului Sars Cov 2 care sa scape răspunsului imun dat de vaccinare.

INSP spune că, în afară de o campanie de vaccinare care se desfășoară într-un ritm lent, toate celelalte 3 puncte sunt îndeplinite.

Reprezentanții INSP avertizează că, având în vedere potențialul de evoluție a variantei delta în Romania și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții sa rămână în vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun. Restricțiile privind reîntoarcerea din călătorii internaționale vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare, mai spun reprezentanții INSP.

Conform acestora, decizia de renunțare la aceste restricții va depinde de "imaginea epidemiologică internațională și internă, de prevalența și localizarea oricăror variante de îngrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante și impactul variantelor asupra transmisibilității, spitalizărilor și deceselor, precum si de progresul campaniilor de vaccinare atât la nivel național, cat si internațional".

"În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național", mai spune INSP.