Imunitatea colectivă dobândită prin boală şi vaccinare este de 44% la nivel național, iar în București și în judeţele Cluj şi Ilfov este de peste 60%, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță.

Foto:

El a spus că a fost finalizată, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populației cu un grad de protecţie faţă COVID-19 obţinut prin vaccinare şi prin trecere prin boală.

Potrivit medicului militar, au fost făcute două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane.

  • "Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimată la circa 44%", a precizat Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres.

Diferențe de la un județ la altul

Şeful CNCAV a subliniat că există diferenţe de la un judeţ la altul.

Astfel, Capitala și două judeţe - Cluj și Ilfov - au o rată de imunitate de grup de peste 60%.

De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă, iar în trei judeţe peste 50% din populație are imunitate.

CITEȘTE ȘI:Studiu MedLife: Gradul de imunitate colectivă la nivel urban este de peste 60% din populație numai din orașele care reprezintă 54% din populația României/ Cei care au trecut prin boală nu sunt suficient de protejați împotriva tulpinii Delta