Un nou deces - al patrulea - din cauza variantei indiene Delta a coronavirusului a fost înregistrat în România. Conform datelor publicate marți de către Institutul național de Sănătate Publică, numărul cazurilor de infectare cu această tulpină a ajuns la 101. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a precizat, într-o conferință de presă, că din cei 101 pacienți confirmați cu varianta Delta, 8 erau vaccinați, 6 fiind cu două doze.

Varianta Delta castiga teren in EuropaFoto: Profimedia Images

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile al INSP a anunţat, marți, că până în 18 iulie au fost raportate 2.415 de secvențieri făcute în 7 laboratoare, iar rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) a fost de 75%.

Au fost confirmate 1.817 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare - 1.682 cu varianta Alpha, 11 cu varianta Beta, 23 cu Gamma și 101 cu varianta Delta.

Au fost înregistrate 34 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) - 27 din cauza variantei Alpha, Gamma - 3 și Delta - 4.

  • Din cele 101 cazuri cu varianta Delta, 54% (55 cazuri) se află în 23 focare, dintre care 17 familiale (27 cazuri) și 6 de colectivitate (28 cazuri), din 7 județe: Argeș (4), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (4), Iași (3), Teleorman (1) și municipiul București (5).
  • Dintre cazurile din focare, pentru 5 a fost menționat istoric de călătorie în India (3), Finlanda (1), Turcia (1).
  • 34% (34 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată.
  • 10% (10 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 7 în UK, 1 în Irlanda.
  • 1 în Turcia și 1 este angatul unei firme de transport internațional.
  • 2% (2 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP.

În ceea ce privește cele 4 decese la cazuri confirmate cu varianta Delta, pacienții sunt:

  • femeie în vârstă de 72 de ani din județul Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
  • bărbat în vârstă de 62 de ani din județul Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
  • bărbat în vârstă de 35 de ani din județul Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta;
  • femeie în vârstă de 90 de ani din județul Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz secundar).

Specialișii INSP spun că în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că din cei 101 pacienți confirmați cu varianta Delta, 8 erau vaccinați, 6 fiind cu două doze. În ceea ce privește cele 4 persoane decedate, niciuna nu era vaccinată.

Cum a evoluat situația infectărilor în România, dar și în Europa

Potrivit medicului militar, la nivel european se constată, în ultima săptămână, o creştere de multiplicare a cazurilor cu 64,3%.

  • "Pentru perioada 11-17 iulie, la nivel european se constată o creştere a ratei de multiplicare a cazurilor la interval de 14 zile cu 64,3%. Practic, această tendinţă de creştere este observată în 20 de ţări europene.
  • Marea majoritate a cazurilor raportate în această perioadă sunt la persoane tinere, la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, creşterea fiind limitată la persoanele peste 65 de ani, care într-un procent semnificativ sunt deja vaccinate”, a explicat Gheorghiţă, citat de News.ro.

El a precizat că şi în România se înregistrează o creştere a numărului de cazuri faţă de săptămâna precedentă.

  • "Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale, cu 38,9 la sută faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă.
  • Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient T0 este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce desigur este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare.
  • Media cazurilor săptămânale din săptămâna 28 în ţara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 47 cazuri”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.