Persoanele cu boli psihiatrice sunt mai expuse riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19 și de a muri din cauza acesteia, arată un studiu ai cărui autori solicită vaccinarea cu prioritate a acestor pacienți, relatează AFP.

Spital COVID-19Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Acest prognostic ar putea fi explicat prin ”obstacolele pe care le întâmpină în accesul la îngrijirea medicală”, ”modificările imuno-inflamatorii legate de tulburările psihiatrice” în sine sau prin impactul tratamentelor luate de acești pacienți, susțin doi dintre autori într-un comunicat publicat luni de Fundația FondaMental, o rețea de cercetători privind bolile psihiatrice.

Acest articol, care sintetizează 33 de studii publicate pe această temă în 22 de țări, concluzionează că pacienții cu tulburări mintale prezintă riscuri de două ori mai mari să moară din cauza Covid în caz de infecție, comparativ cu alți pacienți.

Această asociere se regăsește în special în cazul tulburărilor psihotice, tulburările de dispoziție, a dependențelor și întârzierilor mintale, dar nu și în cazul tulburărilor de anxietate.

Primirea unui tratament cu antipsihotice, anxiolitice sau antidepresive este asociat cu un risc puternic de creștere a mortalității (înmulțit cu 3,7, 2,6 și respectiv 2,2).

Studiul, publicat pe 15 iulie în revista britanică The Lancet Psychiatry, arată, de asemenea, că pacienții cu tulburări mintale prezintă riscuri de 2,2 ori mai mari să fie spitalizați în caz de Covid, dar nu sunt internați mai des la terapie intensivă.

„Știm că acești pacienți se confruntă cu bariere semnificative în calea îngrijirii medicale și rezultatele noastre sugerează că accesul redus la îngrijire ar fi putut contribui la creșterea mortalității observate în acest grup”, a spus unul dintre autori, Livia De Picker, de la Campusul Universitar al Spitalului de Psihiatrie Duffel (Belgia).

Alte ipoteze, acest risc crescut ar putea „reflecta procesele biologice, cum ar fi modificările imuno-inflamatorii legate de tulburările psihiatrice”, în timp ce „tratamentele antipsihotice ar putea crește riscurile cardiovasculare și tromboembolice, s-ar putea amesteca cu un răspuns imun și pot provoca interacțiuni cu medicamentele anti-Covid-19 ", adaugă Marion Leboyer, directorul Fundației FondaMental.

„Autoritățile din sănătatea publică trebuie să ia măsuri specifice pentru a asigura vaccinarea maximală” a acestor pacienți și „să lupte împotriva unei posibile reduceri a accesului la îngrijire”, a spus dr. De Picker.