Mai multe persoane vaccinate mor de COVID decât persoanele nevaccinate, potrivit unui raport recent al Public Health England (PHE). Raportul arată că 163 din cele 257 de persoane (63,4%) care au murit în termen de 28 de zile de la un test COVID pozitiv între 1 februarie și 21 iunie, au primit cel puțin o doză de vaccin. La prima vedere, acest lucru poate părea alarmant, dar este exact așa cum ar fi de așteptat, scrie SciTechDaily.

Centru de vaccinare din Winslow (Marea Britanie)Foto: Maureen McLean / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iată un experiment de gândire simplu: imaginați-vă că toată lumea este acum complet vaccinată cu vaccinuri COVID - care sunt excelente, dar nu pot salva toate viețile. Unele persoane care se infectează cu COVID vor muri în continuare. Toate aceste persoane vor fi complet vaccinate - 100%. Asta nu înseamnă că vaccinurile nu sunt eficiente în reducerea deceselor.

Riscul de a muri din cauza COVID se dublează aproximativ la fiecare șapte ani înaintați în vârstă de un pacient. Diferența de 35 de ani între un tânăr de 35 de ani și unul de 70 de ani înseamnă că riscul de deces între cei doi pacienți s-a dublat de cinci ori - a crescut cu un factor de 32.

Un nevaccinat de 70 de ani ar putea avea de 32 de ori mai multe riscuri de a muri de COVID decât unul nevaccinat de 35 de ani. Această variație dramatică a profilului de risc odată cu înaintarea în vârsta înseamnă că nici vaccinurile excelente nu reduc riscul de deces pentru persoanele în vârstă sub cel al persoanelor tinere.

Datele PHE sugerează că vaccinarea dublă reduce riscul de a fi spitalizat cu varianta delta dominantă acum cu aproximativ 96%. Chiar dacă presupunem în mod conservator că vaccinurile nu sunt mai eficiente în prevenirea decesului decât spitalizarea (de fapt, acestea sunt probabil mai eficiente în prevenirea decesului), acest lucru înseamnă că riscul de deces pentru persoanele dublu vaccinate a fost redus la mai puțin de 1/20 din valoarea pentru persoanele nevaccinate cu același profil de risc de bază.

Cu toate acestea, scăderea de 20 de ori a riscului oferită de vaccin nu este suficientă pentru a compensa creșterea de 32 de ori a riscului subiacent de deces al unui vârstnic de 70 de ani peste unul de 35 de ani. Având în vedere același risc de infecție, ne-am aștepta în continuare să vedem mai mulți dublu vaccinați de 70 de ani că mor din cauza COVID decât cei nevaccinați de 35 de ani.

Există avertismente pentru acest calcul simplu. Riscul de infecție nu este același pentru toate grupele de vârstă. În prezent, infecțiile sunt mai mari la cei mai tineri și mai mici la grupele de vârstă mai în vârstă.

Gândiți-vă la aceasta ca la o ploaie cu bile

O modalitate de a imagina riscul este ca o ploaie de bile de dimensiuni diferite care cad din cer, bilele sunt persoanele care se infectează cu COVID. Din motive de simplitate, să presupunem că există un număr aproximativ egal bile în fiecare grupă de vârstă. În fiecare categorie de vârstă, există, de asemenea, o variație a dimensiunii bilelor. Bilele care reprezintă grupurile mai în vârstă sunt mai mici, reprezentând un risc mai mare de deces.

Acum imaginați-vă că există o sită care prinde multe dintre bile. Majoritatea persoanelor care primesc COVID nu vor muri (majoritatea bilelor sunt prinse în sită). Dar unele dintre bilele mai mici cad. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât este mai probabil să cazi prin găuri. Bilele care trec prin prima sită sunt cele mai în vârstă, reprezentate de rulmenții cu bile mai mici. Înainte de apariția vaccinurilor COVID, oamenii care au căzut prin găuri reprezentau oamenii care ar muri de COVID. Riscul a fost distorsionat masiv față de persoanele în vârstă.

Vaccinarea oferă o a doua sită sub prima, pentru a preveni moartea oamenilor. De data aceasta, pentru că nu am vaccinat pe toată lumea, găurile din sită sunt de dimensiuni diferite. Pentru persoanele în vârstă care au avut ambele doze, găurile sunt mai mici, astfel încât multe bile sunt oprite. Vaccinurile îi vor salva pe mulți dintre cei care anterior ar fi murit.

Pentru persoanele mai tinere, găurile din sita de vaccin sunt în prezent mai mari, deoarece sunt mai puțin susceptibile de a fi primit ambele doze și, prin urmare, sunt mai susceptibile de a cădea prin sită.

Dacă toate filtrările s-au făcut doar cu a doua sită (fără o înclinare a riscului de deces în funcție de vârstă, reprezentat de prima sită), atunci ne-am putea aștepta ca persoanele mai tinere nevaccinate să reprezinte o proporție mai mare din decese. Dar nu este. Prima sită este atât de părtinitoare față de persoanele în vârstă încât, chiar și cu vaccinarea, mai multe dintre ele alunecă prin a doua sită decât persoanele mai tinere nevaccinate.

Având în vedere strategia de vaccinare a Regatului Unit (vaccinați mai întâi persoanele mai în vârstă și mai vulnerabile), v-ați aștepta ca proporții mari de oameni care mor din cauza COVID să fi fost vaccinați. Și exact asta vedem în date.

Faptul că mor mai multe persoane vaccinate decât persoanele nevaccinate nu face nimic pentru a submina siguranța sau eficacitatea vaccinului. De fapt, este exact ceea ce ne-am aștepta de la vaccinurile excelente, care au salvat deja zeci de mii de vieți.

de Christian Yates, lector superior în biologie matematică, Universitatea din Bath- SciTechDaily