Ungaria urmează să-şi vaccineze cetăţenii cu a treia doză (booster jab) de vaccin anti-Covid-19, începând din luna august, a anunțat vineri premierul ungar Viktor Orban.

Viktor OrbanFoto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia

Orban a făcut acest anunţ în contextul în care Europa se pregăteşte de cel de-al patrulea val al pandemiei de Covid-19, scrie News.ro citând Euronews.

Există „vaccinuri mai mult decât suficiente” în vederea celei de a treia doze, a declarat el într-un interviu săptămânal la postul Kossuth Radio.

Viktor Orban le recomandă ungarilor să se vaccineze cu cea de a treia doză de vaccin anti-Covid la patru luni de la a doua doză.

Toţi ungarii - indiferent de vârstă, starea sănătăţii sau vaccinul cu care au fost vaccinaţi iniţial - urmează să aibă acces la cea de a treia doză de vaccin împotriva Covid-19, a anunţat el.

Viktor Orban: „Nu există date că a treia doză este dăunătoare, nu avem de ce să ne facem griji”

Viktor Orban recunoaşte că există păreri împărţite cu privire la această decizie, iar medicii vor fi cei care vor decide ce vaccin se va administra la cea de a treia doză.

„Nu există date care să arate că a treia doză este dăunătoare, aşa că nu avem de ce să ne facem griji cu privire la acest lucru”, dă el asigurări.

„De aceea, nu văd de ce să blocăm această oportunitate. Aşadar, vom face posibilă vaccinarea cu cea de a treia doză, însă recomandăm să se aştepte cel puţin patru luni între a doua şi a treia doză”, a declarat el.

Ungaria nu este prima ţară care vrea să le ofere cetăţenilor săi a treia doză de vaccin împotriva Covid-19.

Marea Britanie analizează o eventuală vaccinare cu o a treia doză de vaccin - începând din septembrie - în vederea unei consolidări a imunităţii înaintea iernii.

Însă Uniunea Europeană (UE) subliniază că este „prea devreme” să ia o decizie cu privire la vaccinarea cu o a treia doză de vaccin anti-Covid, invocând lipsa datelor în acest sens.

„Orice probă nouă care devine disponibilă în acest subiect urmează să fie analizată rapid”, au anunţat miercuri autorităţile europene.

„Date reale cu privire la eficienţă în Europa şi în alte părţi ale lumii reprezintă un interes deosebit în vederea unei completări a unor teste clinice cu privire la a treia doză” de vaccin anti-Covid, subliniază ele.

CITEȘTE ȘI: