Pentru prima dată pe un aeroport din România, la Sibiu, persoanele cu COVID-19 care tranzitează Aeroportul Internaţional vor putea fi depistate de câini poliţişti special antrenaţi. Este vorba despre un proiect pilot care se va derula pe o perioadă de 60 de zile, conform unei hotărâri aprobate joi de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

caini dresati pentru a recunoaste pacientii COVID, la TimisoaraFoto: Spitalul Victor Babes Timisoara

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat derularea acestui proiect pilot pe o perioadă de probă de 60 de zile, în incinta Aeroportului Internaţional Sibiu la terminalul "Sosiri", pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 de către câini special pregătiți de către Centrul Chinologic “Dr. Aurel Greblea” Sibiu al Poliţiei Române.

Conform hotărârii CNSU, în perioada menţionată, toate persoanele care tranzitează terminalul sosiri din incinta Aeroportului Sibiu pot fi verificate pentru depistarea COVID de către echipele canine special pregătite. Persoanele indicate ca posibil infectate vor fi testate gratuit cu test rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 de către personalul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu sau personalul medical existent în aeroport.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, declara, duminică, la Sibiu, că cinci din cei şase câini care au fost antrenaţi de Centrul Chinologic pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2 vor fi implicați în acest proiect pe Aeroportul Internaţional Sibiu. Dacă proiectul va fi un succes, va fi extins şi pe aeroporturi din alte zone din ţară.

Lucian Bode atrăgea atenţia că un pasager depistat de un câine poliţis, ca fiind suspect de COVID-19 nu poate refuza testarea rapidă din aeroport, potrivit reglementărilor în vigoare.

Şi în alte ţări din lume, câinii sunt special antrenaţi să detecteze persoanele cu COVID-19.