China plănuieşte deja să întărească vaccinarea anti-Covid a populaţiei, imunizată majoritar cu antigeni de fabricaţie locală din virus inactivat, cu o doză adiţională a vaccinului cu ARN mesager dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, a relatat joi presa locală, citată de EFE și Agerpres.

Vaccinare in ChinaFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Surse apropiate companiilor farmaceutice au dezvăluit că „autorităţile chineze plănuiesc să utilizeze vaccinul (de la Pfizer-BioNTech) ca doză de întărire pentru cetăţenii care au primit vaccinuri cu virus inactivat”.

Potrivit surselor, este posibil ca doza adiţională să fie gratuită.

De asemenea, potrivit lui Wu Yifang, preşedintele Fosun Pharma - partenerul chinez al BioNTech - şi Universitatea din Hong Kong desfăşoară un studiu privind eficacitatea obţinută din combinaţia vaccinului chinez Sinovac cu cel de la BioNTech, iar datele disponibile până acum „încurajează la optimism”.

De mai multe luni, comunitatea ştiinţifică dezbate necesitatea şi eficienţa injectării unei a treia doze, care ar putea fi de la vaccinuri diferite celor administrate iniţial.

Fosun Pharma a anunţat totodată că agenţia chineză de reglementare a medicamentelor a încheiat analiza vaccinului de la Pfizer-BioNTech, care se află în prezent în faza de revizuire administrativă.

Dacă respectivul vaccin va fi aprobat va fi primul cu ARN mesager - şi primul dezvoltat de companii străine - care obţine undă verde în China continentală, în condiţiile în care Hong Kong utilizează vaccinul de la BioNtech de mai multe luni.

China se află în faza III de teste clinice pentru propriul vaccin cu ARN mesager, dezvoltat de compania farmaceutică Walvax şi de Armata chineză.

Citește și: