COVID-19 este o boală ce poate fi persistentă şi genera simptome de lungă durată, potrivit unui studiu realizat de cercetători elveţieni care arată că peste un sfert dintre bolnavii adulţi care au depăşit boala au prezentat simptome chiar şi după şase luni, relatează EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

La acest studiu, publicat de revista Plos One şi realizat de Universitatea din Zurich, au participat 431 de persoane care au avut COVID-19 între februarie şi august 2020. Dintre bolnavii cu COVID-19 persistent, 55% au semnalat ca simptome oboseala, 25% dificultăţi de respiraţie şi 26% probleme de depresie.

Echipa condusă de Milo Puhan, de la Universitatea din Zurich, a constatat că 26% dintre cei care s-au îmbolnăvit nu s-au recuperat complet în cele şase sau opt luni de la diagnostic, în timp ce 40% au făcut cel puţin o vizită la medic după ce depăşiseră stadiul acut al bolii.

Participanţii au completat un formular privind starea lor de sănătatea după o medie de 7,2 luni de la diagnostic. Dintre aceştia, 89% prezentau simptome la momentul punerii diagnosticului, iar 19% au fost spitalizaţi la declanşarea bolii, potrivit Agerpres.