Aproape 17 miliarde de dolari lipsesc încă pentru a finanța lupta împotriva pandemiei, nu numai cu vaccinuri, ci și cu echipamente de protecție, teste și tratamentele rare care există, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de AFP.

Tedros Adhanom GhebreyesusFoto: Profimedia Images

Mecanismul global de accelerație ACT, responsabil pentru accelerarea accesului la instrumentele de combatere a Covid-19 în țările defavorizate, urma să primească donații de 17,7 miliarde de dolari pentru 2020-2021. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2021 lipsesc încă 16,8 miliarde, dintre care puțin mai mult de opt miliarde sunt solicitate urgent.

"Țările care se află în proces de deschidere a companiilor sunt cele care au controlat în mare măsură furnizarea de materiale de urgență, cum ar fi echipamente de protecție personală, teste, oxigen și în special vaccinuri", a spus directorul OMS.

"Între timp, țările care nu au acces suficient la aceste produse se confruntă cu valuri de spitalizări și decese. Acest lucru este agravat și mai mult de variantele virusului", a continuat Tedros Ghebreyesus.

- Covax: prea puțin -

Una dintre componentele ACT-A este sistemul Covax, pus în aplicare la începutul pandemiei și înainte de sosirea vaccinurilor eficiente, în încercarea de a garanta accesul echitabil la vaccinuri pentru întreaga lume.

Dar, în schimb, statele bogate s-au grăbit să obțină cele mai eficiente seruri pentru a imuniza marea majoritate a populațiilor lor, privând națiunile sărace și persoanele vulnerabile și lucrătorii din domeniul sănătății de accesul la vaccinuri.

Potrivit numărătorii AFP, începând cu 6 iulie au fost injectate 3,25 miliarde de doze în 216 de țări și teritorii.

În statele cu venituri ridicate, au fost injectate 84 de doze la 100 de locuitori.

La cel mai sărace 29 de țări, acest număr scade la o doză la 100 de persoane.

Covax a atins marți cifra simbolică a 100 de milioane de doze distribuite în 135 de țări și teritorii. Dar acest lucru este cu mult sub 300 sau 400 de milioane care erau așteptate, înainte ca India să interzică exportul vaccinului AstraZeneca fabricat de Serum Institute din India și de unde provin marea majoritate a acestora.

Consecință: în multe țări, a doua doză nu poate fi injectată pentru a proteja pentru prima dată vaccinații și credibilitatea campaniilor de vaccinare este afectată.

Dr. Tedros solicită ca cel puțin 10% din întreaga populație a fiecărei țări să fie vaccinată în septembrie și 40% până la sfârșitul anului.