Situația de sănătate din Spania s-a deteriorat semnificativ în ultimele zile, cu o explozie a numărului de contaminări cu Covid-19 în rândul tinerilor, o revenire care obligă autoritățile să ia în considerare înăsprirea măsurilor într-un moment în care vaccinarea se accelerează, potrivit AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Paco Freire-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Cifrele zilei nu sunt deloc bune”, a comentat luni seara Fernando Simon, epidemiologul șef al Ministerului Sănătății, explicând că „aceste date au fost foarte variabile între diferitele grupe de vârstă” și că „printre cei mai tineri există o rată de incidență apropiată de 600 ".

Rata incidenței a revenit peste 200 (204 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni) față de o medie de 152,8 vineri, în momentul ultimei publicări a datelor de sănătate.

Ministerul Spaniol al Sănătății a identificat 32.607 cazuri noi de Covid-19 luni în ultimele 72 de ore și 23 de decese.

Dr. Simon a descris situația ca fiind "complicată", dar a fost mulțumit că nu a fost resimțită în "parametrii de severitate", adică numărul de persoane spitalizate sau decesele.

În același timp, campania de vaccinare se accelerează: 40,3% din populația de aproximativ 47 de milioane este complet vaccinată împotriva coronavirusului, în timp ce jumătate (55,9%) au primit cel puțin o doză de vaccin.

Având în vedere deteriorarea situației de sănătate, mai multe regiuni din Spania, cum ar fi Andaluzia și Catalonia, intenționează să strângă șurubul și să restabilească restricțiile săptămâna aceasta, în timp ce începând cu 26 iunie, măștile nu mai sunt obligatorii în aer liber.

Săptămâna trecută, un focar uriaș din Baleare a descoperit cel puțin 1.824 de persoane infectate după ce câteva sute de tineri s-au întors în peninsulă pentru a petrece la Mallorca. Aproape 6.000 de persoane fuseseră în carantină în toată Spania.

Cu aproape 81.000 de morți și peste 3,8 milioane de cazuri, Spania este una dintre țările cele mai afectate în Europa de pandemie.