Premierul luxemburghez Xavier Bettel urmează să rămână spitalizat încă „două până la patru zile” din cauza persistenţei unor simptome Covid-19, a anunțat luni cancelaria sa care evocă o stare „gravă, dar stabilă”, relatează Associated Press și News.ro.

Premierul luxemburghez Xavier BettelFoto: Olivier Matthys / AFP / Profimedia

Xavier Bettel, în vârstă de 48 de ani, care a intrat în carantină de la 27 iunie, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19, a fost spitalizat duminică „din precauţie” ca urmare a unor dificultăţi respiratorii.

Internarea era prevăzută inițial să dureze 24 de ore însă a fost necesar să fie prelungită luni, anunţă într-un comunicat cabinetul premierului.

„Starea medicală în prezent a premierului este considerată gravă, dar stabilă. Asftel, personalul medical a decis că este necesară o spitalizare pentru a fi ţinut sub observaţie, pe o durată estimată de două până la patru zile”, se precizează în comunicat.

Xavier Bettel „respiră greu, dar nu este intubat”, a declarat AFP unul dintre colaboratorii acestuia.

Ministrul Finanţelor Pierre Gramegna a primit prin delegare semnătura premierului, în vederea unei „garantări mai bune a continuităţii operaţionale”, se anunţă în comunicat.

Însă Xavier Bettel „va continua să se ocupe de coordonarea lucrărilor guvernamentale şi îşi va asuma funcţia la distanţă”, dă asigurări cabinetul.

Liderul liberal a intrat la 27 iunie într-o carantină de zece zile, la mai puţin de 48 de ore după un summit european la Bruxelles, la care s-a întâlnit cu alţi lideri UE.

El prezenta la summit simptome uşoare de covid-19 - febră, dureri de cap. Niciun alt participant la summit nu a fost considerat caz de contact, iar măsurile de precauție sanitară au fost respectate, anunţau atunci autorităţile din Marele Ducat.

Xavier Bettel a fost vaccinat cu prima doză de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford la 6 mai.