O nouă creștere a numărului de cazuri Covid-19 din Israel, unde mai mult de jumătate din populație este complet vaccinată cu Pfizer/BioNTech, este un „semn preliminar” al unei eficiențe posibil mai reduse a vaccinului în „cazurile moderate” ale variantei Delta, a estimat luni un expert, relatează AFP.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

În timp ce situația epidemiologică din Israel este atent monitorizată la nivel internațional din cauza precocității campaniei de vaccinare, Ran Balicer, șeful comitetului național de experți, a solicitat totuși prudență, considerând că este "prea devreme pentru a evalua cu exactitate" această eficacitate.

Peste cinci milioane din cei 9,3 milioane de israelieni (55% din populație) au primit două doze de vaccin, în mare imunizați cu serul laboratorului american Pfizer, favorizând o scădere a numărului de cazuri și ridicarea restricțiilor.

Totuși, din 21 iunie, Israelul a înregistrat peste 100 de cazuri noi pe zi, după o scădere drastică a numărului de cazuri. Duminică au fost identificate 343 de persoane infectate.

Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ jumătate din cazurile noi sunt la copii și cealaltă jumătate la adulți, dintre care majoritatea au fost vaccinați.

Această revenire este în mod clar pusă pe seama variantei Delta foarte contagioase, care a devenit „principala tulpină” a virusului în Israel, ducând la „o schimbare considerabilă a dinamicii transmisiei”, a declarat pentru AFP Ran Balicer, de asemenea director de inovații la Clalit, principalul asigurător israelian de sănătate.

"Există un semn preliminar al unei eficiențe mai scăzute a vaccinului împotriva cazurilor moderate", legat de această variantă, comparativ cu varianta Alfa, a adăugat el. "Dar este prea devreme și dificil să se determine cât de mult."

Experții continuă să spere că vaccinul este la fel de eficient împotriva variantei Delta ca și împotriva tulpinei Alfa, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, în cazurile severe de boală, a spus Balicer.

În Israel, doar 35 de persoane suferă în prezent de o formă severă, potrivit ultimelor cifre oficiale.

Dar, potrivit expertului, acest număr a crescut în ultimele zile cu cinci la fiecare 48 de ore.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a avertizat duminică că statul evreu ar putea impune noi restricții după ce a reimpus obligativitatea de a purta măști în locuri publice închise la sfârșitul lunii iunie și amânând deschiderea țării pentru turiști vaccinați până la 1 august.

În total, au fost identificate peste 843.268 de cazuri, inclusiv 6.429 de decese.

Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare la sfârșitul lunii decembrie datorită unui acord cu Pfizer care a livrat milioane de doze în schimbul datelor cu privire la efectele vaccinării.

EMA spune că toate vaccinurile aprobate în UE par să protejeze împotriva variantei indiene

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a spus pe 1 iulie că toate vaccinurile anti-Covid aprobate în UE par să protejeze împotriva variantei indiene (delta) a coronavirusului.

„Datele apărute din dovezi clare arată că două doze de vaccin protejează împotriva variantei Delta”, a spus Marco Cavaleri, manager de strategie de vaccinare la EMA.

Numărul cazurilor de Covid-19 a început să crească din nou săptămâna trecută în Europa după 10 săptămâni consecutive de declin, a anunțat joi filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe fondul extinderii variantei Delta, care este mai contagioasă.

”Suntem conștienți de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a variantei Delta”, a continuat Cavaleri.

"În prezent, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta", a adăugat el.

Citește și: