Angajații din cadrul Serviciilor de securitate din Rusia nu pot merge la restaurant în Moscova, pentru că Sistemul Unificat de Informații și Analize Medicale (UIMAS) nu are acces la datele angajaților din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) și nu pot primi coduri QR, relatează RBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Capitala Rusiei a anunțat pe 22 iunie că va impune începând de pe 28 iunie un pașaport de sănătate pentru a merge la restaurante, pentru a contracara creșterea numărului de cazuri Covid din cauza răspândirii variantei Delta.

Moscoviţii trebuie să descarce un cod QR care confirmă fie faptul că s-au vaccinat împotriva COVID-19, fie că au trecut și s-au vindecat de boala Covid în ultimele șase luni, fie că dispun de un test PCR cu rezultat negativ realizat cu cel mult trei zile în urmă, a precizat primarul Serghei Sobianin într-un comunicat online.

Angajații unor secții ale Serviciului Federal de Securitate nu pot primi coduri QR, care sunt necesare pentru unitățile de catering din Moscova, regiunea Moscovei și alte regiuni, pentru că datele angajaților acestor departamente nu sunt introduse în registrul UMIAS, potrivit unor surse apropiate de FSB, scrie RBC.

O sursă apropiată autorităților de la Moscova spune că o astfel de situație este posibilă. Departamentul de sănătate al capitalei a primit mai multe contestații de la Serviciile Federale.

„Unele clinici departamentale ale FSB încă nu au acces la UMIAS”, a spus sursa. Potrivit unei surse apropiate serviciului de securitate, codurile QR nu pot fi obținute de angajații biroului central al acestui departament. „Din această cauză, mulți merg la policlinici obișnuite la locul de reședință”, a adăugat el.

Aceeași situație se aplică unităților individuale ale FSO, a declarat o sursă apropiată serviciului.

A fost creat un sediu operațional în FSO, care rezolvă problemele legate de crearea unei baze de date unice a angajaților vaccinați. „Mulți militari au fost vaccinați în locuri care nu aveau legătură cu departamentul și acum trebuie să fie incluși în listele menținute de serviciu”, a spus sursa.