Certificatul digital COVID al Uniunii Europene a fost conceput pentru a salva industria turistică a continentului, dar grupurile comerciale avertizează că implementarea acestuia în țările membre ar putea afecta eforturile de recuperare ale industriei, potrivit USA Today.

Scanarea unui certificat digital covidFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

O scrisoare comună a grupurilor comerciale Airlines for Europe, Airports Council International, European Regions Airline Association și International Air Transport Association a avertizat luni că diferitele abordări adoptate de țările membre pentru a implementa certificatul, denumit și DCC, ar putea duce la cozi lungi de pasageri și timpi mari de așteptare. Scrisoarea a fost trimisă cu trei zile înainte de 1 iulie, termenul limită pentru ca țările membre UE să recunoască sistemul de certificate de vaccinare.

„Pe măsură ce traficul de pasageri crește în următoarele săptămâni, riscul de haos pe aeroporturile europene este real”, se arată în scrisoare. „Compromite succesul reluării călătoriilor aeriene din această vară și va submina (restaurarea) liberei circulații în întreaga UE.”

Permisul de circulație liberă în pandemie este disponibil atât pe hârtie, cât și sub formă digitală și le permite călătorilor să se deplaseze liber între țările europene fără a fi supuși carantinei sau unor teste COVID suplimentare. Permisele arată starea de vaccinare a unei persoane și dacă a fost testată recent negativ sau dacă s-au recuperat din boală.

Permisele sunt emise de națiunile individuale. Douăzeci de țări din UE și trei țări din afara UE sunt „conectate efectiv” și verifică cel puțin una dintre cele trei calificări ale certificatului. Aceste țările sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Liechtenstein, Islanda, Norvegia. Opt țări (Cipru, Ungaria, Irlanda, Malta, Țările de Jos, România, Suedia și Elveția) nu s-au conectat, dar sunt considerate „pregătite tehnic” pentru conectare, potrivit site-ului web al Uniunii Europene.

Certificatul „amenință succesul” sezonului european al călătoriilor de vară?

Într-o declarație de marți a Asociației Internaționale a Transportului Aerian, se spune că există cel puțin 10 abordări naționale diferite ale certificatelor, care sunt în curs de examinare în întreaga UE, și a avertizat că planul de implementare, așa cum este, „amenință succesul reluării călătoriilor aeriene din această vară și subminează libera circulație a cetățenilor în întreaga UE.”

IATA și celelalte asociații comerciale au solicitat UE să se standardizeze protocoalele de verificare în toate țările membre și să se verifice certificatele de călătorie înainte de a ajunge în aeroporturi, „pentru a se limita întreruperile operaționale”. „Implementarea fără probleme a DCC și restabilirea libertății de mișcare sunt de o importanță crucială pentru restabilirea încrederii pasagerilor și pentru a ajuta la recuperarea sectorului nostru”, se arată în scrisoare. (Rador)