O tulpină de coronavirus, denumită Delta-plus, a fost descoperită în Rusia, a declarat șeful Serviciului Federal responsabil pentru supravegherea protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării omului în Rusia (Rospotrebnadzor), Anna Popova pentru Ria Novosti.

Coronavirus RusiaFoto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Informațiile că o nouă variantă a SARS-CoV-2 a intrat în țară au apărut săptămâna trecută. Acest lucru a fost raportat de publicația Fontanka.ru citând pe directorul adjunct al Institutului de cercetare a gripei Smorodintsev, Daria Danilenko.

"Am verificat toate informațiile foarte atent. Informațiile au fost confirmate: aceasta este într-adevăr o variantă Delta-plus", a spus Popova la o ședință a prezidiului Consiliului de coordonare pentru combaterea COVID-19.

Potrivit ei, pacientul care s-a infectat cu această formă a suferit o boală ușoară.

"Totul s-a încheiat bine aici. Dar aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că este foarte important să se efectueze imunizarea în masă", a adăugat șeful Rospotrebnadzor.

După cum a subliniat Popova, la sfârșitul săptămânii trecute, incidența COVID-19 a crescut în toate regiunile. În acest sens, medicul sanitar șef i-a cerut primului ministru Mihail Mishustin să sprijine proiectul Rospotrebnadzor de interzicere a evenimentelor publice.

Tulpina delta-plus (B.1.617.2.1) a fost descoperită în iunie în statul indian Maharashtra. Este o mutație a variantei delta răspândite (B.1.617.2). Soiul "delta-plus" se distinge prin prezența mutației K417N în proteina spike, are o permeabilitate crescută și poate reduce activitatea serului și a anticorpilor persoanelor bolnave și vaccinate.