Conform cercetărilor din cadrul Spitalelor Universității Cambridge NHS Foundation Trust, calitatea măștilor chirurgicale purtate de lucrătorii din domeniul sănătății fac o mare diferență în ceea ce privește riscul de infectare cu coronavirus. Purtarea unei măști de înaltă calitate cunoscută sub numele de FFP3 poate oferi o protecție de până la 100%, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Există o șansă mai mare ca personalul să poarte măști chirurgicale standard care pot reține virusul.

Asociațiile profesionale au făcut multă campanie pentru ca personalul să primească echipament de protecție individuală mai bun. Datele au fost colectate în timpul unui program de testare regulată pentru Covid. Rezultatele sunt publicate într-o lucrare pre-tipărită care nu a fost evaluată.

În cea mai mare parte a anului trecut, spitalul a urmat îndrumările naționale care subliniază faptul că lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să poarte măști chirurgicale, cu excepția unor situații limitate.

Deși rezistente la fluid, aceste măști sunt relativ fragile și slabe și nu sunt menite să depisteze aerosolii infecțioși - mici particule de virus care pot persista în aer și sunt acum acceptate pe scară largă ca sursă de infecție cu coronavirus.

Studiul a constatat că personalul care îngrijea pacienții cu Covid din secțiile „roșii” se confrunta cu un risc de până la 47 de ori mai mare decât cei din secțiile „verzi” sau non-Covid.

Cercetătorul dr. Mark Ferris, un specialist în sănătatea muncii la spital, a declarat că angajații se infectează cu Covid în ciuda faptului că au făcut tot ce li s-a cerut în ceea ce privește măsurile de protecție.

În timp ce al doilea val al pandemiei a început să lovească în decembrie anul trecut, managerii din Cambridge au luat o decizie locală de a îmbunătăți protecția pe secțiile roșii.

Dr Ferris: ”Singurul lucru care mai putea face diferența au fost măștile FFP3 și așa a și fost”

Măștile FFP3 se potrivesc bine și sunt special concepute pentru a filtra aerosolii.

În săptămânile care au urmat, rata infecțiilor în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății din secțiile roșii a scăzut spectaculos, ajungând la nivelul experimentat de personalul din secțiile verzi în care nu existau pacienți Covid.

Studiul arată că „cazurile au scăzut semnificativ, măștile FFP3 oferind protecție de 31-100% (și cel mai probabil 100%) împotriva infecției cu Covid-19”.

Este posibil ca orice caz rămas să fie cauzat de răspândirea în comunitate, mai degrabă decât în ​​spital.

Dr. Mike Weekes, de la Universitatea Cambridge NHS Hospitals Foundation Trust, care a lucrat și la acest studiu, a declarat că lucrarea oferă „unele dovezi din lumea reală că măștile FFP3 sunt de fapt eficiente și mai eficiente decât măștile chirurgicale”.

El a adăugat că „în mod clar, este un studiu relativ mic și de aceea trebuie să vedem aceste constatări reproduse în altă parte. Dar, având în vedere diferența dintre rezultatele pe care le-am văzut, la ce ar trebui să ne gândim este schimbarea utilizării măștilor FFP3 pentru oricine are grijă de un pacient cu coronavirus”.