Pe lângă măsurile mai dure de a convinge grecii să se vaccineze împotriva COVID-19, guvernul de la Atena a anunțat că va oferi un card preplătit cu 150 de euro tinerilor pentru a-i motiva să se imunizeze, relatează Ekathimerini.

Tanara vaccinata in GreciaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Raționamentul din spatele măsurii se bazează pe cercetări recente care arată că tinerii sunt extrem de importanți pentru construirea așa numitului „zid de imunitate”.

Pe de-o parte ei au fost vaccinați într-un ritm mai lent și, de cealaltă, ei sunt grupul social cu cea mai ridicată mobilitate și predispoziție de a forma grupuri mari în timpul verii.

Cardurile preplătite vor fi acordate tinerilor cu vârsta între 18 și 25 de ani, doar 18,2% din membrii acestui grup demografic fiind vaccinați anti-Covid până acum în Grecia, potrivit Ekathimerini.

Cardul numit „certificat de libertate” de către premierul Kyriakos Mitsotakis va acoperi cheltuieli cu călătoritul și divertismentul, printre care bilete de pentru deplasări cu feriboturi, rezervări la hotel, bilete pentru teatru și cinema și de intrare la situri arheologice și muzee.

Tentativă de mituire?

Mitsotakis a vorbit luni în timpul ședinței de guvern în care a prezentat cardul despre impactul pe care l-a avut pandemia asupra vieții tinerilor.

„Aceasta este o datorie față de tineretul nostru, un cadou din recunoștință, mai ales înaintea verii. Este un 'mulțumim' pentru răbdarea și perseverența voastră”, le-a spus acesta miniștrilor.

„Însă în același timp este un stimulent să se vaccineze adresat în special tinerilor care, prin însăși natura lor, contribuie mai mult la mobilitate. Iar cu cât ei sunt mai protejați [împotriva virusului], cu atât mai mult vom limita transmiterea acestuia”, a adăugat premierul elen.

Cei care vor să profite de ofertă vor putea depune cerere pentru card prin platforma guvernamentală gov.gr la o zi după ce se vaccinează cu prima doză a unui vaccin anti-Covid, a declarat ministrul pentru politici digitale Kyriakos Pierrakakis.

Opoziția de stânga a denunțat măsura drept o tentativă de mituire a tinerilor.

„După ce a transformat viața tinerilor într-un iad anul trecut Mitsotakis încearcă acum să îi mituiască cu 150 de euro”, a declarat într-un comunicat remis presei Syriza, partidul condus de fostul premier Alexis Tsipras.

Citește și: