Guvernul israelian a anunţat vineri reintroducerea obligaţiei purtării măştii de protecţie în locuri publice închise în urma unei creşteri a numărului de noi infecții cu noul coronavirus, relatează AFP și Haaretz, potrivit News.ro.

​​Coronavirus IsraelFoto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

„Din cauza unei creşteri a infecţiilor, Ministerul Sănătăţii anunţă că azi (vineri), începând de la prânz (şi ora României), măştile vor fi obligatorii în toate locurile care nu sunt deschise, cu excepţia domiciliului”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Israelienii sunt sfătuiţi, de asemenea, să poarte o mască sanitară la adunări mari în aer liber, „de exemplu la marşuri Gay Pride în weekend”, anunţă ministerul, referindu-se la marşul de vineri după-amiaza la Tel Aviv la care sunt aşteptate mii de persoane.

Copiii în vârstă de până la şapte ani, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele care practică un sport sunt scutite de obligaţia de a purta o mască sanitară în interior, precizează ministerul.

Peste 100 de cazuri zilnice

Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat miercuri că, în cazul în care bilanţul zilnic depăşeşte 100 de contaminări cu noul coronavirus timp de o săptmână, purtarea măştii va fi impusă din nou ca obligatorie.

Începând de luni, autorităţile sanitare au înregistrat zilnic peste 100 de cazuri de covid-19. Joi, 227 de cazuri au fost înregistrate de către autorităţile sanitare, potrivit ultimelor date disponibile.

Israelul a anunţat miecuri o amânare a redeschiderii granițelor pentru turiști „din cauza unor îngrijorări cu privire la o posibilă răspândire a variantei (indiene a SARS-CoV-2) Delta”.

Tot miercuri, guvernul a anunțat reintroducerea unor restricții în contextul răspândirii variantei delta.

În ianuarie, în toiul pandemiei, aproximativ 10.000 de cazuri erau înregistrate zilnic în Israel, după care o vastă campanie de vaccinare a condus la o scădere a contaminărilor.

Peste cinci dintre cei 9,3 milioane de israelieni (55% din populaţie) au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin anticovid.

Israelul a înregistrat în total peste 840.000 de infecții cu coronavirusul şi 6.428 de persoane decedate din cauza COVID-19.