Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron le-au cerut joi celorlalţi lideri europeni reuniţi la Bruxelles la Consiliul European o abordare comună şi mai fermă privind călătoriile din ţările din afara blocului comunitar pentru a combate varianta Delta a coronavirusului (varianta indiană), cum este cazul celor din Marea Britanie, ţară unde această variantă este larg răspândită, scrie Agerpres.

Emmanuel Macron si Angela MerkelFoto: AXEL SCHMIDT / AFP / Profimedia

În timp ce Germania şi Franţa au impus carantina pentru persoanele venite din Marea Britanie, această măsură nu se mai aplică în Spania sau Portugalia, pentru că aceste ţări nu doresc să piardă veniturile obţinute de pe urma numeroşilor turişti britanici. În zona capitalei portugheze Lisabona, peste jumătate din noile cazuri de Covid-19 sunt cu varianta Delta.

„Suntem evident îngrijoraţi de varianta Delta”, a spus Merkel în faţa presei la sosirea la summit, în timp ce Macron a îndemnat statele UE să fie extrem de vigilente în privinţa acestei variante mai contagioase şi să ia în mod coordonat deciziile asupra deschiderii graniţelor pentru călătoriile dinspre statele terţe.

Avertismentele lor survin în contextul în care premierul britanic Boris Johnson a anunţat că vor fi permise în curând călătoriile în afara Marii Britanii pentru persoanele complet vaccinate. În cadrul măsurilor antiepidemice, guvernul de la Londra a restricţionat nu doar intrările în ţară, ci şi călătoriile neesenţiale ale cetăţenilor britanici în străinătate.