23.793 de români - reprezentând 0,5% dintre persoanele care s-au vaccinat cu o singură doză - s-au infectat cu SARS-CoV2 (înainte de momentul în care a crescut numărul de anticorpi), iar în cazul românilor vaccinați cu două doze, 4.922 de persoane - 0,1% din totalul vaccinaților - s-au infectat după momentul vaccinării (într-un interval de 30 de zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare), a anunțat joi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Valeriu GheorghitaFoto: Agerpres

Un articol științific publicat ieri arată că persoanele infectate după prima doză au avut risc de transmitere la contacți cu 50% mai mic decât persoanele nevaccinate, a precizat Valeriu Gheorghiță. "Avem date clare că vaccinarea reduce transmiterea."

4.661.527 de persoane s-au vaccinat până acum cu una sau două doze. Peste 4,4 milioane de persoane s-au vaccinat cu schemă completă.

Acest lucru înseamnă o acoperire vaccinală de aproximativ 25% la nivel național, la care se adaugă și procentul de imunitate colectivă obținut la trecerea prin boală, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Peste 237.000 de persoane s-au vaccinat la nivel național în ultima săptămână, atât cu doza 1, cât și cu doza 2, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citește și: