Un epidemiolog din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a spus luni că în viitor ar putea apărea ”o constelație de mutații” ale coronavirusului care ar putea duce la pierderea eficienței coronavirusului, relatează Reuters.

Centru de vaccinare din Praga (Cehia)Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia Images

Epidemiologul subliniază că, deși vaccinurile anti-Covid arată semne ale unei eficiențe reduse împotriva variantei Delta, acestea încă sunt eficiente în prevenirea unei forme severe a bolii și în prevenirea deceselor.

”Vestea bună este că până acum funcționează încă împotriva variantei Delta. Ar putea veni un moment când vom avea o constelație de mutații în care vaccinurile își vor pierde eficiența, de asta vrem să prevenim infecțiile. Din nou, vaccinurile sunt extrem de puternice, dar trebuie... să luăm măsuri să prevenim”, a declarat Maria Van Kerkhove, care a subliniat că oamenii trebuie să facă ambele doze de vaccin și să nu se oprească la prima doză.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni că înființează un centru de transfer tehnologic pentru producerea de vaccinuri ARNm anti-COVID-19 în Africa de Sud, care ar putea începe fabricarea dozelor în 9-12 luni.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut anunțul cu scopul de a spori accesul la vaccinuri pe întreg continentul african, unde cazurile și decesele au crescut cu aproape 40% în ultima săptămână.