Autoritatea Palestiniană a anulat vineri un acord cu Israelul pentru a transfera un milion de doze de vaccin împotriva coronavirusului, indicând că refuză să primească doze "pe cale să expire", notează AFP și Agerpres.

Vaccinarea cu Pfizer in CisiordaniaFoto: ABBAS MOMANI / AFP / Profimedia

Statul evreu anunţase anterior un acord potrivit căruia va transfera Autorităţii Palestiniene un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech al căror termen de valabilitate se apropie de expirare, în schimbul "aceleiaşi cantităţi de doze" trimise palestinienilor de compania americană.

"După examinarea de către echipele tehnice ale Ministerului Sănătăţii a primului lot de vaccinuri Pfizer primite de la Israel (...), s-a descoperit că nu respectă caracteristicile prevăzute de acord", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Ibrahim Melhem.

"Guvernul refuză să primească vaccinuri care sunt pe cale să expire", a adăugat Ibrahim Melhem într-o conferinţă de presă alături de ministrul sănătăţii, Mai al-Kaila, precizând că au fost primite aproximativ 90.000 de doze.

El nu a precizat data de expirare a vaccinurilor. Pe reţelele sociale, fotografii ale unor doze Pfizer cu inscripţia "iunie 2021" au fost larg distribuite.

Guvernul palestinian nu confirmase anterior existenţa unui acord încheiat cu statul evreu.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a raportat doar despre o iniţiativă Pfizer pentru transferul dozelor între Israel şi Autoritatea Palestiniană, aprobată de partea palestiniană pentru "a accelera campania de vaccinare şi a obţine imunitatea colectivă".

În prezent, guvernul palestinian aşteaptă ca laboratorul Pfizer să îi livreze direct vaccinurile comandate, a spus Ibrahim Melhem, fără a specifica o dată.