Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat vineri că vrea să ofere ţărilor din Balcani un milion de doze de vaccin împotriva Covid-19, după o conferinţă cu oficiali din această regiune.

Sebastian KurzFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

„Vom livra un milion de doze de vaccin din Austria către Balcanii de Vest începând din august şi până la sfârşitul anului”, a declarat Sebastian Kurz pentru jurnalişti, potrivit Agerpres.

El a primit vineri la Viena oficiali din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia.

Şeful guvernului austriac nu a dezvăluit modul de distribuire a livrărilor între ţări şi un purtător de cuvânt al cancelariei austriece a precizat că aceste donaţii ar consta în principal din vaccinul AstraZeneca.

„Putem învinge această pandemie numai atunci când toate ţările din Europa şi nu numai o vor învinge”, a spus Kurz.

În aprilie, Austria şi Slovenia au promis deja mii de doze de vaccin anti-Covid-19 Republicii Cehe, după ce au fost criticate de Bruxelles pentru refuzul lor de a participa la o redistribuire echitabilă în favoarea ţărilor mai puţin bogate.

În mai, Austria a decis să elimine treptat vaccinul AstraZeneca din campania sa de vaccinare împotriva coronavirusului. Ea a menţionat probleme legate de livrarea şi neîncrederea populaţiei sale în urma publicării unor cazuri de efecte secundare rare, însă grave în urma administrării acestui vaccin.

Aproape jumătate din cei nouă milioane de austrieci au primit deja cel puţin o doză, în timp ce un sfert dintre aceştia sunt complet imunizaţi.

Sebastian Kurz a invitat lideri din regiunea Balcanilor şi pe reprezentantul special al UE Miroslav Lajcak să discute despre lupta împotriva pandemiei, calendarul extinderii UE şi politica de cooperare în domeniul migraţiei între blocul comunitar şi aceste state din Balcani.