Este de aşteptat ca grupul Johnson&Johnson să nu-şi îndeplinească targetul la livrările de vaccin anti-COVID-19 în Uniunea Europeană pe trimestrul al doilea, după ce milioane de doze au fost interzise în Europa, din considerente de siguranţă, a indicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, transmite Reuters, potrivit

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Agerpres.

Or, acest eşec ar putea determina noi întârzieri în campania de vaccinare din blocul comunitar, cu toate că UE se bazează acum în principal pe vaccinul Pfizer/BioNTech pentru inocularea populaţiei. Peste jumătate dintre adulţii din UE au primit până acum cel puţin o doză, menţionează Reuters.

Săptămâna trecută, organismul european de reglementare a medicamentelor EMA a anunţat că mai multe loturi de vaccin J&J trimise în Europa de o fabrică Emergent din SUA nu vor fi administrate, ca măsură de precauţie, după un caz de contaminare cu substanţe folosite pentru vaccinul AstraZeneca, produse la aceeaşi fabrică.

Un comunicat al EMA remis Reuters a precizat că în urma acestei decizii 17 milioane de doze au fost interzise în blocul comunitar.

"În urma opririi acestor loturi, este de aşteptat ca J&J să nu poată livra 55 de milioane de doze până la sfârşitul acestui trimestru", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei.

UE a comandat în total 200 de milioane de doze de la J&J, din care 55 milioane ar trebui livrate până la sfârşitul lui iunie. Până acum, compania a livrat circa 12 milioane de doze din vaccinul său, care se administrează într-o singură doză.

Purtătorul de cuvânt citat miercuri nu a precizat câte doze este de aşteptat să livreze J&J de fapt până la sfârşitul lunii, asigurând însă într-o conferinţă de presă că "statele membre şi Comisia au exprimat puternice preocupări cu privire la acest decalaj". El a adăugat că UE continuă să lucreze cu J&J "în vederea livrării dozelor convenite în general în acest trimestru şi în cele următoare".

Purtătorul de cuvânt a mai subliniat că UE este "în grafic" în îndeplinirea obiectivului de imunizare a 70% din populaţia adultă în această vară.

La rândul său, o purtătoare de cuvânt a companiei J&J a afirmat că aceasta îşi menţine angajamentului de a livra 200 de milioane de doze din vaccinul său anti-COVID-19 Uniunii Europene, Norvegiei şi Islandei şi va continua să ţină la curent Comisia Europeană şi statele membre, pe măsura clarificării termenelor de livrare".