Italia va opri administrarea vaccinului Oxford/Astra Zeneca pentru persoanele sub 60 de ani, iar cei care au primit deja prima doză vor face rapelul cu un alt vaccin (mRNA), conform The Guardian.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Schimbarea vine după ce în aprilie Agenţia Europeană a Medicamentului a descoperit că există o legătură între vaccin şi cheagurile de sânge apărute în cazuri rare, însă a subliniat că beneficiile serului sunt mai mari decât riscurile.

În urma unei cercetări în Marea Britanie, s-a descoperit că probabilitatea apariţiei cheagurilor de sânge este de de 1 la 250.000 de persoane sau 0,0004 la sută.

“Situaţia epidemiologică schimbată a dus la reevaluarea ratei riscuri-beneficii pentru grupele de vârstă în cazul cărora există un risc mai mic să dezvolte forme severe de covid-19”, a anunţat Comitetul Tehnic şi Ştiinţific al guvernului italian.

Ministerul italian al Sănătăţii a anunţat că vaccinul AstraZeneca le va fi administrat “doar persoanelor care au cel puţin 60 de ani”.

Italia a blocat administrarea vaccinului AstraZeneca în martie, din cauza temerilor cu privire la riscuri, însă după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a dat undă verde vaccinul a fost aprobat pentru toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

În Italia, rata infectărilor cu coronavirus a scăzut în ultima perioadă, iar de săptămâna viitoare restricţiile vor fi ridicare în mai multe regiuni. (Sursa: News.ro)