Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi că donaţia SUA de 500 de milioane de vaccinuri anti-Covid către ţările sărace este o „etapă istorică” în lupta împotriva pandemiei, în timp ce OMS a cerut ţărilor europene să nu lase garda jos, nivelul de vaccinare fiind încă prea scăzut pentru a evita un nou val.

Joe BidenFoto: Shawn Thew / INSTAR Images / Profimedia

„Datoria noastră umanitară este să salvăm cât mai multe vieţi”, a insistat Joe Biden în ajunul deschiderii summitului G7 din Cornwall (Marea Britanie). „Este şi în interesul americanilor”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

„Încă o dată, Statele Unite au răspuns la apel”, a salutat preşedintele Biden alături de CEO-ul Pzifer, Albert Bourla, explicând că toţi locuitorii planetei au dreptul să se vaccineze indiferent de situaţia lor financiară sau de originile lor. „Vă suntem recunoscători”, a adăugat el.

Achiziţionarea a 500 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer-BioNTech pentru a dona altor ţări care au nevoie este „cea mai mare comandă şi donaţie de vaccinuri făcută vreodată de o singură ţară şi un angajament al poporului american de a ajuta la protejarea populaţiilor din întreaga lume împotriva Covid-19”, a subliniat executivul SUA.

Aceste vaccinuri vor fi distribuite „către 92 de ţări” defavorizate prin programul COVAX, creat pentru a asigura o distribuţie echitabilă a vaccinurilor.

Transportul va începe în august, cu 200 de milioane de doze livrate până la sfârşitul anului. Celelalte 300 de milioane vor fi livrate până în iunie 2022.