28 de elefanţi au fost testaţi pentru depistarea COVID-19 într-o rezervaţie din sudul Indiei, au anunţat miercuri autorităţile, după ce moartea unei leoaice a fost pusă pe seama coronavirusului, scrie Agerpres, citând AFP.

Elefanti la zooFoto: Flickr

Leoaica, un exemplar în vârstă de nouă ani care face parte dintr-o specie ameninţată, a murit la începutul lunii iunie în parcul zoologic Arignar Anna din Chennai, în statul vestic Tamil Nadu, potrivit presei locale. Este primul caz de animal mort din cauza coronavirusului în India.

În urma testelor COVID-19, leoaica şi alte opt feline, două dintre acestea fiind într-o stare îngrijorătoare, au fost depistate ca purtătoare ale virusului, a relatat săptămâna trecută publicaţia The New Indian Express din Chennai.

''După ce leii de la grădina zoologică din Vandalur (parcul zoologic Arignar Anna) au fost testaţi pozitiv la COVID-19, ni s-a cerut să testăm elefanţii ca măsură de precauţie'', a declarat miercuri pentru AFP un angajat al parcului naţional Mudumalai, situat în sudul Tamil Nadu.

Analizele probelor prelevate marţi de la 28 de elefanţi, dintre care două exemplare femele, urmează să fie realizate de Institutul indian pentru cercetare veterinară din statul Uttar Pradesh (nord). Rezultatele sunt aşteptate peste o săptămână.

''Animalele nu prezentau niciun simptom, a fost doar o măsură de precauţie'', a precizat reprezentantul parcului. ''Prelevările în sine nu au ridicat nicio dificultate'', a adăugat acesta, aşa cum reiese din imaginile video înregistrate de personalul rezervaţiei în timpul recoltării.

Circa 21 de tigri din parcul Bhagwan Birsa, din statul estic Jharkhand, au fost de asemenea supuşi săptămâna trecută unor teste în vederea depistării coronavirusului după moartea unui tigru în vârstă de 10 ani care prezenta febră puternică, potrivit presei locale.

Agenţia de presă indiană Press Trust of India (PTI) a relatat, citând autorităţi din cadrul rezervaţiei, că un test antigen realizat în cazul tigrului s-a dovedit negativ, dar se aşteaptă în continuare rezultatul unui test RT-PCR.