Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Uniunea Europeană „a demonstrat” că este posibil să-şi vaccineze cetăţenii şi să permită totodată ca o parte din producţia de vaccinuri fabricate în Europa să fie exportată în afara teritoriului comunitar, transmite EFE, citată de Agerpres.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Într-o dezbatere în Parlamentul European despre recentul summit de la sfârşitul lunii mai, Von der Leyen a dat asigurări că, din cele 600 de milioane de doze de vaccin produse în Europa până în prezent, UE a exportat 300 de milioane în mai bine de 90 de ţări din întreaga lume.

''Pur şi simplu nu putem păstra întreaga noastră producţie doar pentru noi. Am demonstrat că este posibil să-ţi vaccinezi cetăţenii şi să permiţi şi exporturile'', a subliniat Ursula von der Leyen, care a apreciat că, ''dacă toţi ceilalţi producători de vaccinuri ar fi urmat exemplul nostru, lumea ar fi astăzi un loc diferit''.

Cu toate că nu s-a referit în mod expres la nicio ţară, declaraţia lui Von der Leyen este o aluzie voalată la ţări precum Statele Unite sau Regatul Unit, care au limitat strict exporturile de vaccinuri şi ale căror campanii de vaccinare s-au desfăşurat în prima parte a anului într-un ritm mult mai rapid decât cea a UE, notează EFE.

În afara mesajului despre exporturile de vaccin, Von der Leyen s-a referit şi la alte două modalităţi de a accelera vaccinarea în ţările cu venituri medii şi mici: sprijinul venit de la COVAX - instrumentul mondial menit să asigure accesul echitabil şi universal la vaccinurile împotriva COVID-19 - şi apelul la sectorul privat pentru ca acesta să se angajeze să producă mai multe doze şi medicamente pentru astfel de ţări cu costuri reduse sau chiar zero.