Pacienții cu Covid prezintă un risc crescut de formare a cheagurilor în vasele de sânge, în special în plămâni. Totuți, aspirina nu îmbunătățește șansele de supraviețuire ale pacienților spitalizați cu Covid-19, conform rezultatelor unui mare studiu clinic britanic, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"S-a sugerat cu tărie că coagularea sângelui ar putea fi responsabilă pentru deteriorarea funcției pulmonare și deces la pacienții cu Covid sever. Aspirina este ieftină și este utilizată pe scară largă în alte boli pentru a reduce riscul formării cheagurilor de sânge. Prin urmare, este dezamăgitor faptul că nu au un impact major asupra acestor pacienți", a declarat marți într-un comunicat de presă Martin Landray, un responsabil al studiului.

„Deși aspirina a fost asociată cu o ușoară creștere a probabilității de a părăsi spitalul în viață, acest lucru nu pare să fie suficient pentru a justifica utilizarea pe scară largă a acesteia la pacienții spitalizați cu Covid-19”, adaugă la rândul său Peter Horby, co-responsabil al studiului.

Utilizarea aspirinei „nu este asociată cu o reducere a mortalității (...), a duratei spitalizării sau a riscului de a fi plasat pe ventilație mecanică”, observă aceștia.

Studiul, nepublicat încă, a reunit între noiembrie 2020 și martie 2021 aproape 15.000 de pacienți spitalizați cu Covid.

Pacienții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri echivalente, jumătate primind 150 mg aspirină o dată pe zi, iar celălalt primind îngrijire obișnuită.

Studiul nu arată o diferență semnificativă pentru obiectivul primar al mortalității pe 28 de zile (17% în cele două grupuri).

Pacienții tratați cu aspirină au avut o spitalizare puțin mai scurtă (mediană de 8 zile față de 9 zile) și o proporție puțin mai mare dintre aceștia externați în viață din spital în termen de 28 de zile (75% față de 74%), fără ca aceasta să fie semnificativă.

De asemenea, nu a existat nicio diferență semnificativă în proporția pacienților care au fost supuși ventilației mecanice invazive sau în ceea ce privește decesul (21% față de 22%).