Preşedintele rus Vladimir Putin i-a invitat vineri pe cetăţenii străini care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19 să viziteze Rusia pentru a primi, contra cost, unul dintre cele patru vaccinuri ruseşti, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

„Am cerut guvernului ca până la sfârşitul acestei luni (...) să creeze condiţiile pentru vaccinarea contra cost a străinilor în ţara noastră”, a spus Putin în intervenţia sa la Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg.

„Atât timp cât nu vom avea acces generalizat la vaccinuri (...) pe toate continentele, riscul de epidemie nu va dispărea”, a remarcat preşedintele rus.

El consideră că există în continuare ţări care din motive „politice” resping vaccinurile ruseşti anti-Covid-19, deşi vaccinul Sputnik V are o eficacitate de 96% şi, susţine Putin, „nu există niciun caz mortal în urma folosirii vaccinului” menţionat.

Prezent şi el la acelaşi forum, Kiril Dmitriev, preşedintele Fondului rus de investiţii directe (RDIF), organism care a finanţat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a confirmat că în luna iulie Rusia îşi va putea deschide porţile pentru „turismul de vaccinare”. Dmitriev a estimat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar putea autoriza vaccinul Sputnik V în câteva luni şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) probabil chiar mai devreme.

Pe de altă parte, în mesajul său pe tema vaccinării preşedintele Putin şi-a îndemnat de asemenea concetăţenii să se vaccineze, îndemn pe care l-a mai transmis anterior ca urmare a ritmului lent al vaccinării anti-Covid-19 în Rusia, cauzat în mare parte de lipsa de interes a populaţiei pentru a se imuniza, deşi numărul noilor cazuri zilnice de Covid-19 nu a mai scăzut în ultimele săptămâni în această ţară. Conform unui sondaj publicat în aprilie de Institutul Levada, peste 60% dintre ruşi nu doresc să se vaccineze împotriva Covid-19.