Varianta digitală a certificatului de vaccinare emis de Ungaria va include până pe 15 iunie tipul vaccinului anti-Covid administrat pentru a se conforma regulilor UE, a anunțat joi Gergely Gulyás, șeful cancelariei premierului Viktor Orbán, relatează Euractiv.

Viktor Orban s-a vaccinat (Facebook)Foto: Hotnews

Decizia reprezintă o schimbare de poziție față de luna februarie când guvernul de la Budapesta a afirmat că nu va dezvălui ce vaccin a fost administrat cetățenilor săi.

Subiectul este unul sensibil în Ungaria unde autoritățile administrează atât vaccinuri anti-Covid autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) cât și vaccinul rusesc Sputnik V și cel dezvoltat de compania chineză Sinopharm, acestea nefiind aprobate la nivelul UE.

Înțelegerea convenită la nivelul blocului comunitar privind certificatul verde Covid lasă la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă vaccinuri care nu au fost autorizate de EMA.

Gulyás a declarat de asemenea că nu vor exista obstacole tehnice pentru folosirea certificatului verde Covid în Ungaria de la 1 iulie și că guvernul ungar speră că și certificatul său de vaccinare să fie acceptat de către țările membre ale UE.

Citește și: