Experții din Israel au identificat o posibilă legătură între vaccinul Pfizer și cazuri de miocradită. Ministerul Sănătății din Israel a precizat marți că a identificat un număr mic de cazuri de inflamare a inimii, în special la bărbații tineri care s-au vaccinat cu serul Pfizer, acesta fiind legate, cel mai probabil, de vaccin, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Compania Pfizer a transmis că nu a observat o rată mai mare de miocardite decât media obișnuită.

În Israel, în perioada decembrie 2020 și mai 2021, au fost raportate 275 de cazuri de miocradite din peste 5 milioane de persoane vaccinate, a mai precizat Ministerul Sănătății prezentând concluziile unui studiu pe care l-a comandat pentru a investiga situația.

Majoritatea pacienților care au prezentat o inflamare a miocardului nu au stat mai mult de patru zile în spital și 95% din cazuri au fost clasificate drept relativ ușoare, potrivit studiului realizat de trei echipe de experți.

Studiul mai arată că ”cel mai probabil, există o legătură între administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer și apariția miocarditei la bărbații cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani”. Cea mai afectată categorie ar fi cea a adolescenților cu vârste între 16 și 19 ani, mai arată studiul.

Pfizer a transmis, într-o declarație de presă, că este la curent cu concluziile studiului israelian, subliniind însă că nu a putut fi stabilită o legătură cauză-efect cu vaccinul.

Efectele adverse ale vaccinului sunt revizuite cu atenție, iar reprezentanții Pfizer se întâlnesc regulat cu departamentul privind siguranța vaccinurilor din cadrul ministerului israelian al sănătății.

Israel a aprobat însă vaccinarea adolescenților. "Comisia (ministerului n.red) a dat undă verde vaccinării persoanelor cu vârsta între 12 și 15 ani, iar acest lucru va fi posibil începând de săptămâna viitoare. Eficacitatea vaccinului depășește riscurile”, au transmis oficialii.

Un grup de experți din cadrul Centrului de Control și Prevenție al Bolilor din SUA recomanda luna trecută continuarea analizării unei posibile legături între miocardite și vaccinurile ARNm, printre care se numără cele produse de Pfizer și Moderna Inc.

Sistemele de monitorizare ale CDC nu au identificat însă mai multe cazuri decât media obișnuită, însă grupul de experți a transmis că personalul medical ar trebui să fie la curent cu ”un potențial efect advers”.

Israel este liderul mondial în ceea ce privește campania de vaccinare, în jur de 55% din populație fiind imunizată.