Vietnamul a descoperit o nouă variantă a coronavirusului, care se transmite rapid în aer, și este o combinație între variantele indiană și britanică, a relatat presa de stat, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am descoperit o variantă hibridă care combină virusul indian și cel britanic", a declarat sâmbătă ministrul sănătății Nguyen Thanh Long, la o reuniune națională privind pandemia.

"Principala caracteristică a acestui virus este că se transmite rapid în aer. Concentrația virusului în gât și salivă crește rapid și se răspândește foarte repede în mediul din apropiere", a spus el.

El nu a specificat numărul de cazuri care pot fi atribuite noii variante, ale cărei caracteristici vor fi publicate în curând, a spus el, pentru a o adăuga pe harta variantelor din întreaga lume.

Au existat înainte de acest anunț șapte variante diferite în Vietnam, potrivit Ministerului Sănătății.

Țara comunistă a fost aplaudată anul trecut pentru răspunsul său puternic la virus, cu carantine în masă și un sistem strict de monitorizare și izolare.

Dar valul actual de infecții îngrijorează populația, iar autoritățile au răspuns printr-o limitare puternică a mișcării și activităților. Cafenelele, restaurantele, saloanele de coafură sau masaj, precum și locurile turistice sau religioase au fost închise în mai multe regiuni ale țării.

Vietnam, care are o populație de 97 de milioane, a vaccinat până acum puțin peste un milion de oameni, dar încearcă să crească rata de vaccinare, iar autoritățile speră să obțină imunitatea colectivă până la sfârșitul anului.