Președintele Asociației Medicilor Japonezi a declarat joi că organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo vara aceasta cu mii de participanți din întreaga lume ar putea duce la apariția unei variante „olimpice” a coronavirusului, relatează Reuters.

JO TokyoFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Autoritățile japoneze au promis că vor organiza în condiții de siguranță Olimpiada de la Tokyo după ce aceasta a fost amânată anul trecut însă Japonia se confruntă cu un al patrulea val de contagieri și urmează să extindă vineri starea de urgență în capitală și majoritatea țării.

Oficiali japonezi, organizatorii Olimpiadei și Comitetul Olimpic Internațional au declarat că Jocurile vor fi organizate cu măsuri anti-epidemice stricte.

Prezența spectatorilor străini a fost deja interzisă, o decizie privind participarea celor locali urmând să fie luată luna viitoare.

Însă chiar și cu aceste măsuri preventive multe persoane rămân îngrijorate de sosirea sportivilor și oficialilor din străinătate, mai ales că vaccinarea progresează agonizant de lent: doar 5% din japonezi au fost vaccinați.

Naoto Ueyama, președintele Asociației Medicilor Japonezi, afirmă că sosirea unor persoane din peste 200 de țări și teritorii pentru Olimpiada programată peste 8 săptămâni reprezintă un pericol.

„Toate variantele diferite cu mutații ale virusului care există în diferite locuri vor fi concentrate și adunate aici în Tokyo. Nu putem nega posibilitatea apariției unei noi tulpini a virusului”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

„Dacă o asemenea situație s-ar ivi, ar putea chiar însemna că o tulpină a Jocurilor de la Tokyo a virusului va fi denumită în acest fel, ceea ce ar fi o uriașă tragedie și ceva ce va fi ținta criticilor, chiar și peste 100 de ani”, a subliniat acesta.

Însă Kenji Shibuya, directorul Institutului de Sănătate a Populației din cadrul King's College din Londra, care a oferit asistență campaniei de vaccinare din Japonia, a minimalizat pericolul.

„Mutațiile au loc când virusul stă o perioadă îndelungată în persoane imunocompromise sau parțial imunizate”, afirmă acesta.

„Așadar actuala situație din Japonia este mai periculoasă decât cea de la Jocurile Olimpice din Tokyo, în opinia mea”, a mai spus Shibuya.

Citește și: