Un avocat la Uniunii Europene a cerut miercuri unei instanțe din Bruxelles să impună o amendă foarte mare companiei AstraZeneca pentru întârzierile în livrările de vaccinuri contra Covid-19 către blocul comunitar, transmite Reuters.

Vaccin AstraZenecaFoto: Igor Petyx-IPA / PA Images / Profimedia

Avocatul a spus că UE vrea 10 euro pentru fiecare zi de întârziere, pentru fiecare doză de vaccin, drept compensație pentru faptul că AstraZeneca nu a respectat contractul cu Uniunea Europeană.

Prețul exact plătit producătorilor de vaccinuri nu a fost dezvăluit de Bruxelles, dar informațiile existente indică spre un preț de circa 2 euro pe doză în cazul AstraZeneca.

Avocatul a spus că UE vrea și penalități de 10 milioane de euro pentru fiecare încălcare a contractului.

Verdictul instanței este așteptat luna viitoare.

Contractul semnat de Comisia Europeană cu AstraZeneca, prevedea 300 de milioane de doze pentru cele 27 de țări membre, eșalonat, în cursul anului 2021, notează AP. De asemenea, în contract exista și opțiunea a 100 de milioane de doze suplimentare, la care Bruxelles-ul a renunțat din cauza întârzierii livrărilor.

AstraZeneca a livrat doar 30 de milioane de doze în primul trimestru.

De atunci ritmul livrărilor a crescut ușor, dar – potrivit Comisiei Europene – compania farma este pe cale să furnizeze doar 70 de milioane de doze în trimestrul al doilea, în condițiile în care promisese să aducă în statele membre 180 de milioane de doze.

Avocatul UE; Rafael Jafferali, a declarat în fața instanței că AstraZeneca apreciază că va livra numărul total de vaccinuri promis până la sfârșitul lunii decembrie, dar a adăugat că, ”fiind vorba de o întârziere de șase luni, este evident un eșec”.