Dominic Cummings, fostul consilier-șef al lui Boris Johnson afirmă că acesta a crezut inițial că noul coronavirus este doar „o poveste înfricoșătoare” ca gripa porcină și că a vrut să se injecteze cu coronavirusul în direct la TV, relatează Sky News.

Boris Johnson s-a vaccinatFoto: Captura YouTube

Cummings a declarat că guvernul a dezamăgit „dezastruos” așteptările publice și că „atunci când publicul avea nevoie cel mai mult de noi, guvernul a eșuat”, potrivit ITV.

Fostul consilier al lui Johnson a fost un critic vocal al premierului Johnson, ministrului sănătății Matt Hancock, și a altor oficiali britanici după ce a părăsit guvernul în luna noiembrie a anului trecut.

Cummings a afirmat că în februarie 2020 Johnson credea că noul coronavirus era „o poveste înfricoșătoare, a descris-o drept noua gripă porcină”, potrivit Reuters.

Acesta susține de asemenea că premierul britanic a afirmat că:

„O să-l pun pe Chris Whittty (n.r. Directorul medical al Angliei) să mă injecteze live la TV cu el (coronavirusul) ca să își dea toată lumea seama că nu are de ce să se teamă”.

Fostul consilier-șef al lui Johnson a făcut declarațiile incendiare în timpul unei ședințe a parlamentului de la Londra cu privire la lecțiile învătate în urma pandemiei și lipsa de măsuri luate de executivul britanic în perioada inițială a răspândirii coronaviruslui.

Cummings a explicat și de ce Johnson a refuzat inițial să participe la ședințele interministeriale privind pandemia, susținând că premierul britanic nu credea că ar fi util să prezideze aceste întruniri dacă în public ar fi afirmat că noul coronavirus nu este mai periculos decât gripa porcină.

Audierea fostului consilier al lui Johnson vine după ce în cursul weekendului trecut acesta a făcut o serie de acuzații pe Twitter, afirmând printre altele că Johnson voia ca pandemia să fie învinsă prin atingerea „imunității în masă” pe cale naturală.

Această strategie de „imunitate colectivă” a fost abandonată abia la începutul lunii martie, după ce Downing Street a fost avertizată că va duce la „dezastru”, a afirmat Cummings.

Secretarul sănătății Matt Hancock, biroul lui Johnson și alți membri ai executivului au respins acuzațiile.