​Brazilia a depăşit marţi pragul de 450.000 de morţi din cauza COVID-19, potrivit ultimului raport al Ministerului Sănătăţii, iar epidemiologii se tem de al treilea val de contaminări, notează AFP și Agerpres.

Ambulante coronavirus in Sao Paolo, BraziliaFoto: Leco Viana / Zuma Press / Profimedia

În total, 452.031 de decese au fost înregistrate din martie 2020, dintre care 2.173 în ultimele 24 de ore, cifre oficiale subestimate în mare măsură potrivit specialiştilor.

Această ţară cu 212 milioane de locuitori, a doua cea mai îndoliată din lume după Statele Unite, numără, de asemenea, 16 milioane de cazuri confirmate de contaminare, dintre care mai mult de 73.000 într-o singură zi.

Media deceselor cotidiene pe şapte zile, care a fost de peste 3.000 la jumătatea lunii aprilie, a scăzut sub 2.000 o lună mai târziu, rămânând stabilă la aproximativ 1.900 în ultimele zece zile.

Dar ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe epidemiologi este creşterea constantă a ratei medii zilnice de contaminare de la începutul lui mai cu impact previzibil asupra numărului de decese în săptămânile următoare.

Această creştere ar putea fi direct legată de faptul că autorităţile sanitare din diferite state braziliene au început să relaxeze restricţiile în urmă cu o lună, când numărul deceselor începuse să scadă uşor.

Potrivit celui mai recent buletin epidemiologic al Fiocruz, institut de sănătate publică de referinţă, riscul valului al treilea este real, curbele pandemiei fiind deja în creştere în opt din cele 27 de state ale Braziliei şi stabil în alte zece.

Răspândirea virusului ar putea fi favorizată de debutul iernii australe luna viitoare, cu temperaturi mai scăzute, în special în sudul ţării.

Aproximativ 42,7 milioane de persoane au primit o doză de vaccin, 20,14% din populaţie, şi 21 de milioane ambele doze (9,9%).