La începutul lui mai, cu câteva ore înainte să se îmbarce într-un avion ca să ajungă acasă în Argentina, Santiago Solans Portillo, 29 de ani, a primit o veste proastă: testul Covid îi ieșise pozitiv. Dar la aeroportul din Miami a prezentat un certificat fals, spun autoritățile, citate de The Washington Post.

Pasager pe Aeroportul International din Buenos AiresFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Iar a doua zi, când a ajuns la Buenos Aires și i-a fost controlată temperatura, avea 38,5˚. A mărturisit că are probabil Covid-19 și că n-ar fi trebuit să ia zborul.

„Din pricina comportamentului său iresponsabil și egoist, 200 de oameni riscă să se îmbolnăvească, deși au făcut tot ce trebuia pentru călătorie”, a declarat pentru reporteri Florencia Carignano, responsabila cu imigrația din Argentina.

La vremea aceea, în Argentina se înregistrau zilnic noi recorduri de îmbolnăviri, iar numai 16% din populație era vaccinată. Unii dintre argentinienii înstăriți zburau la Miami pentru a fi injectați. Oficialii spun că Portillo, care are o afacere comercială cu aparate de spălat sub presiune, era unul dintre aceia.

Nu se știe cu exactitudine dacă Portillo fusese vaccinat. Dar autoritățile argentiniene spun că a primit un certificat medical de la o clinică din Hollywood, Florida, atestând că este sănătos și poate călători în străinătate.Într-un interviu la un post de radio argentinian, Juan Manuel Dragani, un avocat din Buenos Aires care reprezintă clinica, a spus că certificatul nu este contrafăcut și a fost eliberat în conformitate cu reglementările americane.

„Este responsabilitatea directă a acuzatului”, a spus Dragani, punctând că singurul contact al lui Dragani cu clinica a fost prin întrevedere online. Carignano, oficialitatea de la imigrație, a spus că Portillo riscă de la 3 la 15 ani de detenție conform legii argentiniene care pedepsește expunerea voluntară a altor persoane la îmbolnăvire. Ea a precizat că situația judiciară a lui Portillo se va agrava dacă alți pasageri vor avea simptome.

Autoritățile sanitare din Buenos Aires au identificat cel puțin 14 persoane care au fost aproape de Portillo în avion, obligându-i la o canatină de cel puțin șapte zile. Nu sunt informații că vreuna a avut un test pozitiv.